Hírek

2005.02.15. 00:00

Merénylet Libanonban

Bombamerényletet követtek el Bejrútban Rafik Hariri volt libanoni miniszterelnök ellen. A politikus és kilenc másik áldozat életét vesztette.

Gyulay Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="296"] A robbanás helyén hatalmas kráter keletkezett. Méteres lángoszlopok nehezítették a mentést.
[/caption]Erőteljes robbanás rázkódtatta meg hétfőn a libanoni fővárost, Bejrútot. A bombamerényletben életét vesztette Rafik Hariri volt miniszterelnök. Televíziós tudósítások szerint a halálos áldozatok száma kilenc; köztük van Hariri egyik testőre is. Az erőszakcselekedetet Nyugat-Bejrút forgalmas lakó- és üzleti negyedében, közvetlenül a Földközi-tenger partján követték el, a St. George szálló közelében.

A környéken számos pénzintézet és szálloda található. Biztonsági szakértők arról számoltak be, hogy a robbanóanyagot egy várakozó gépkocsiban rejtették el. Mennyiségére jellemző, hogy a pokolgép több- méteres krátert vájt az úttestbe. A helyszínt azonnal körbezárták, a mély üreg fölött fekete füstfelhő terjengett. A kigyulladt kocsi megközelítését méteres lángoszlopok akadályozták. A környéken elszenesedett holttestek hevertek. A cselekmény indoka egyelőre ismeretlen.

A politikust és számos se-besültet a merénylet után a bejrúti amerikai kórházba szállították.

Hariri vagyonát 3,8 milliárd dollárra becsülik

1944-ben született a dél-libanoni Szidónban, szunnita családban

1966-ban kivándorolt Szaúd-Arábiába. Sikeres építési vállalkozó, a szaúdi királyi család egyik bizalmasa lett. Vagyonát 3,8 milliárd dollárra becsülik

1982-ben, Izrael inváziója után vállalt szerepet a libanoni politikai életben

1992 decemberétől kormányfő

1998-ban kénytelen volt távozni a kormányfői székből

2000-ben aratott fényes választási győzelemmel visszaszerezte a tisztséget

2004 októberében újabb hatalmi játszmába bonyolódott Emile Lahuddal, és lemondott

Gyulay Zoltán -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!