Hírek

2005.02.21. 06:45

Milliós műhibaperek

A károsult betegek vagy hozzátartozóik háromszáz-háromszázötven műhibapert indítanak évente. Összesített kártérítési igényük eléri az egymilliárd forintot. Egy-egy per legalább másfél-két évig tart, de akad köztük olyan is, amely akár tíz éven keresztül elhúzódik. A perek hatvan százalékát a betegek nyerik.

Regényi Huba

[caption id="" align="alignleft" width="219"] Oxigénhiányban született csecsemők miatt indul a legtöbb műhibaper az egészségügyben
[/caption]A szülészet-nőgyógyászat szakágat perlik leggyakrabban amiatt, hogy az újszülött sérülten – például oxigénhiányos állapotban – jött a világra. Azért is indítottak már eljárást, mert az orvosok nem végeztek császármetszést az anyán. Ezek után a sebészeti beavatkozás szakszerűségét vitató perek száma a legmagasabb.

Kártérítési per kizárólag az orvosok, ápolók, valamint az ápolószemélyzet munkáltatója, a kórház ellen indulhatnak. Az intézmények nincsenek jó anyagi helyzetben: tavaly harminc kórház nem rendelkezett kötelező orvosi felelősségbiztosítással. Ezért valamennyit be kellett volna zárni. Ha rendelkezik is biztosítással, egy-egy nagyobb összegű kártérítés megfizetése anyagi csődbe juttatja az intézményt.

Nem ritka, hogy a kórházat fenntartó szerv – általában az önkormányzat – oda nem figyelése vagy egyszerűen pénzhiány miatt történik meg a per alapjául szolgáló esemény. Volt rá példa, hogy a koraszülöttosztályon nem megfelelően állították be a légkondicionálót és emiatt a csecsemők fertőzést kaptak. Ilyen esetben a kórház perelhető. Csakúgy mint akkor, ha a betegszobában nincs felszerelve nővérhívó csengő, és emiatt nem lehet időben értesíteni az ápolószemélyzetet a beteg állapotának romlásáról.

A törvény a beteg teljes körű tájékoztatását írja elő az orvosoknak, és azt, hogy a gyógyítás során az ellátásban részt vevőktől elvárható legnagyobb gondossággal, a szakmai és erkölcsi szabályok tiszteletben tartásával járjanak el. Ha a károsult úgy érzi, máshogy bántak vele, pert indíthat. Az eljárás során a kórházaknak kell bizonyítaniuk, hogy eleget tettek az előírásoknak.

Az orvossal fizettetnék meg a kártérítést

Dr. Simon Tamás egészségügyi kártérítési perekkel foglalkozó ügyvéd elmondta: – A kártérítési perek gyakran azért indulnak, mert a kórházban nem áll rendelkezésre a gyógyításhoz szükséges felszerelés vagy ha a személyzet nem tudja, hogyan kell használni az eszközt, esetleg úgy ítélik meg, hogy a gyógyítás érdekében nem is kell használni. A jövőben egyébként érdekes helyzet állhat elő: ha az orvosok nem lesznek közalkalmazottak, a kórház adott esetben visszaperelheti tőlük azt az összeget, amelyet intézményként a per során a károsultnak kifizetett.

Egy kocsi többet ér az ember életénél?

Dr. Martini Jenő szülész-nőgyógyász, műhibaperekkel foglalkozó ügyvéd szerint a pert kezdeményező betegek vagy hozzátartozóik gyakran elfelejtik, hogy ha veszítenek, az eljárás költségeit nekik kell kifizetni. Az illetékes miniszternek már 1997-ben ki kellett volna dolgoznia az egészségügyi felelősségbiztosítás rendszerét. Ez mind a mai napig nem történt meg. A gépjármű-felelősségbiztosítás alapján a biztosítók akár hárommillió forintot is fizetnek káreseményenként. Hogyan aránylik ez egy ember életéhez?

Regényi Huba -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!