Hírek

2005.02.15. 09:05

Olcsón szállók éjszakái

Az egykori KISZ- és úttörőtáborok ma az ifjúsági turizmus bázisaiként működnek. Évente durván 300-350 ezren hajtják itt álomra a fejüket. Felerészben külföldiek.

Bán Károly

A Magyar Ifjúsági Szállások Szövetségéhez (MISZSZ) 113 szálláshely tartozik. Az évi 700 ezerből 180 ezer vendégéjszakát ezekben töltenek el a magyar és külföldi fiatalok. A szövetség szavatolja a vendégek biztonságát, hogy aki ide betér, az jó helyre jön, nem fogják ellopni a pénztárcáját, illetve a pakkját.

A védjeggyel együtt jár a tisztaság is, továbbá a szellemiség, hiszen olyan közös helyiségek vannak, amelyek a különböző nemzetiségű fiatalok között megpróbálják lebontani az előítéletek falait. S hát persze a fő ok, hogy ezek a szállók még megfizethetők, különösen vidéken, ahol egy éjszakáért 1200–1300 forintot kell fizetni.

Ezenkívül további 200 helyen működik ifjúsági szálló, többnyire szezonális jelleggel tanintézmények kollégiumaiban, s újabban megjelent a magántőke is. Meglepő, de a magánbefektetők nyitotta ifjúsági szállók olcsóbbak, mint a régi, jobbára korszerűtlen épületekben működő
diák-szállók. Németh Ferenc, a MISZSZ főtitkára szerint ez nem is meglepő.

Hiszen az egykori KISZ-létesítmények felújítása elmaradt, fűtésük korszerűtlen, nyílászáróik szigetelése rossz, vízcsapjaik nem záródnak el automatikusan, s évente ki kell festeni a helyiségeket. Következésképpen fenntartásuk drága, s gazdáiknak, amelyek vagy alapítványok vagy bérlők, a felújításra végképp nem futja.

Az ifjúsági szállók egyharmada elfogadható színvonalú, mondjuk úgy, hogy európai szintű, egy másik egyharmad is azzá tehető lenne, durván egymilliárd forint beruházással.

Néhány hasznos oldal:

http://www.youthhostels.hu/about.php

http://falusiturizmus.lap.hu/

http://belfoldiutazas.hu/kereses_keres.html

ifjúsági szállások országszerte

A tengerentúlról érkezik a vendégek java

Az Astoria City Hostel fél éve nyitott. A Rákóczi úti ifjúsági szálló-ban három nyolcágyas és egy hatágyas szoba várja a vendégeket. Fejenként

11 euróért vagy 2800 forintért lehet megszállni éjszakánként. Az árban a tiszta fekhely mellett a konyha és a fürdő-szoba használata, a tévézés és a szabad internetezés is benne foglaltatik.

– Legtöbben Ausztráliából és Koreából érkeznek hozzánk. Szintén gyakori vendégeink a kanadai, amerikai, ír és brit fiatalok. Közép- és Kelet-Euró-pából egyelőre alig jönnek – mondta Wittinger Gábor, a szálló egyik tulajdonosa. (T. V.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!