Hírek

2005.02.23. 00:00

Száz magyarból hetvenhárom hívő

Hisznek-e Istenben az európaiak? Erre a kérdésre keresett választ a Reader’s Digest a közelmúltban közzétett felmérésében, s ebből kiderül, hogy az emberek döntő többsége szerint kell lennie valakinek, aki a világért „felelős”. Mint ahogyan túlvilágnak is ennie kell.

Kozma Ferenc

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Az adatok szerint inkább a nők hisznek a túlvilágban és vélik Isten közelségét
[/caption]Magyarországon száz emberből hetvenhárom hisz Istenben, Lengyelországban kilencven. De amikor a templomjárók körére tekintünk, kiderül, az emberek nemigen kötődnek a különböző felekezetekhez, sőt többségük nagy ívben elkerüli a templomot. A túlvilágot sokkal kevesebben remélik, de azért sokan gondolják azt, hogy létezik mennyország és létezik pokol.

Az említett felmérés szerint különösen az idősebb korosztály és a nemek közül a nők hisznek inkább a túlvilágban és vélik Isten közelségét, ám a maguk módján közelítenek felé. Időnként kiábrándulnak belőle, máskor mindennapjaik részévé válik az élet utáni „jövőbe tekintés”. Vajon mi az oka mindennek?

Dr. Goják János egyetemi professzor, római katolikus pap szerint ezen nincs semmi csodálni való. Az istenhit az emberi természet lényege. Szeretne mindent megtudni az őt körülvevő világról, ám ez a kielégíthetetlen kíváncsisága lépten-nyomon akadályokba ütközik. Hogyan keletkezett a világ? Mi a lélek?  Igen ám, de az ember a szűkös ismereteivel nem megy semmire. Így aztán óhatatlanul arra a következtetésre jut, hogy kell lennie valaminek, valakinek a létező világon túl is.

A professzor szerint a nagy történelmi egyházak többsége elöregedett, szerkezetében és működésében nem tudja naprakészen követni a világ fejlődését – csupán szeretné. Az istenhívő emberek egy része számára mindaz kevés, amit ezek az egyházak nyújtanak. Sőt a lépten-nyomon szaporodó egyházak, szekták sem igen tudják becsalogatni őket a templomba. Goják János úgy véli, az egyházak legnagyobb kihívása ma, hogy miként tudják az embereket megnyerni.

Tomka Miklós vallásszociológus sokszor leírta: Magyarországon körülbelül ugyanannyi ateista lehet, mint vallásgyakorló. Ám a lakosság több mint fele nem vallásos, de nem is ateista. Szerintük az élet olyan bonyolult, hogy abba akár az is belefér, hogy van Isten. A magyar társadalom zömét meglepte, hogy 1989–1990 után hirtelen milyen sokan mondták magukat vallásosnak. Ma pedig már egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy akár egyetlen országon belül is számos, alapjában különböző típusa lehet a vallásosságnak.

Felmérés a vallásosságról

Az Istenben hívők aránya (%)

Lengyelország 97

Portugália 90

Oroszország 87

Ausztria 84

Spanyolország 80

Svájc 77

Finnország 74

MAGYARORSZÁG 73

EURÓPAI ÁTLAG 71

Németország 67

Egyesült Királyság 64

Franciaország 61

Belgium 58

Hollandia 51

Cseh Köztársaság 37

A túlvilágban hívők aránya (%)

Lengyelország 81

Ausztria 67

Svájc 64

Spanyolország 60

Egyesült Királyság 58

Portugália 57

EURÓPAI ÁTLAG 53

Finnország 51

Oroszország 51

Franciaország 45

Hollandia 45

Németország 43

MAGYARORSZÁG 43

Belgium 37

Cseh Köztársaság 36

Vallás és erkölcs*

Lengyelország 86

Oroszország 78

Svájc 54

MAGYARORSZÁG 53

Portugália 44

Spanyolország 44

EURÓPAI ÁTLAG 43

Ausztria 41

Németország 37

Finnország 32

Belgium 32

Egyesült Királyság 31

Cseh Köztársaság 27

Hollandia 25

Franciaország 24

* Szükség van a vallásra a jó és a rossz megkülönböztetéséhez

(a megkérdezettek százalékában)

Forrás: Reader’s Digest<keretes353>

Templomba járók

Egy tavalyi felmérés szerint Magyarországon a vallásos emberek egynegyede soha nem jár templomba. A vallásosak fele évente legfeljebb négyszer, a nagyobb ünnepeken indul útnak, a heti rendszerességgel templomba járók aránya pedig csak 15 százalék.

Ismert és ismeretlen nevű, bejegyzett egyházak

Dr. Mészáros Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal Egyházi Kapcsolatok Államtitkársága vezetője arról értesítette lapunkat, hogy jelenleg 139 hivatalosan bejegyzett egyház működik Magyarországon. Időről időre változik a kép. Az alfabetikus címlista élén a Fény Lovagjainak és Testvériségének Egyháza áll, a végén pedig Vishwa Nirmala Dharma Magyarországi Közössége. Ismert történelmi egyházaink között több, kevéssé ismert is akad. Így például a Metafizikai Hagyomány Egyháza és a Szív Szeme Kontenplatív Rend.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!