Hírek

2005.02.14. 08:22

Százezrekért tetováltatjuk bőrünket

Van, akinek egyfajta életérzés, van, akit taszít. Elkészítése fájdalmas eltüntetni viszont szinte lehetetlen. A tetoválás egy életre szóló testdísz, de sokan nem is ismerik a testükön virító motívum jelentését.

Körmendi Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="119"] A legdrágább tetoválások az egész hátat beborító színes, művészi kivitelű testfestmények
[/caption]Az első tetoválás a véletlen műve volt. Az ősember kormos, retkes testének sebes felületein a bőrbe jutott korom ott maradt. A későbbiekben azonban már ők is tudatosan díszítették testüket. Akkoriban festék gyanánt az állatok vére szolgált, a tetoválótűket pedig hegyes madártollal vagy kihegyezett csontokkal helyettesítették.

A testfestésnek a történelem során kultúránként más és más volt a jelentése. Volt, ahol a társadalmi ranglétrán elfoglalt helyet jelentette, de akadtak olyan közösségek is, ahol a bűnözőket jelölték meg ekképpen. A Távol-Keleten, Afrikában vagy akár Óceániában a misztikus, esetenként természetfeletti erővel bíró jelek kerültek fel az emberek testére.

A tetoválás a 20. században a motívumok valóságos jelentését elfeledve, jól elkülöníthető azonos érdeklődésű közösségeken (szubkultúrákon) belül vált egyre népszerűbbé. Nyugaton és az amerikai kontinensen a hippikorszak hozta meg a műfaj fellendülését. Főleg az alaktetoválások hódítottak. A motorosbandák tagjai leginkább sast, indiánfejet, kígyót, koponyát és sárkányt álmodtak testfelületükre. Értékrendszerükhöz az idő elteltével a motor, a hard rock zene, a csinos lányok bűvölgetése és a sör imádata után már a testfestés is hozzátartozott.

Magyarországon a nyolcvanas években főleg a társadalmi ranglétra alsó fokán álldogáló emberek körében és a börtönökben hódítottak a tetkók. „Love Ica” , „Szeretlek, Erzsi”, „Vác 1982–1986” és persze a szívalakba rajzolt nyilak látványa mindennapos volt a legvidámabb barakk strandfürdőiben. A rendszerváltást megelőző és az azt követő két-három évben a punkok, a motorosok és a kopaszok (szkinhedek) voltak a tetoválások legnagyobb magyarországi megrendelői. Azután a kilencvenes évek közepére egyre szélesebb körben vált elfogadottá a test effajta díszítése. Megvolt hát a kereslet és szépen lassan nálunk is sorra nyíltak a tetoválószalonok.

– A legelején nyolc-tíz hónapig vártam az engedélyekre, amíg megnyithattam az első szalonomat – meséli Rice (38), Budapest egyik legismertebb tetoválóművésze. – Manapság már nem csak a fiatalok színesítik a testüket. Volt úgy, hogy egy nyugdíjaskorú férfinak tetováltam skorpiót a testére. Rice szerint a magyarok többsége még most is fenntartásokkal fogadja a testdíszítés ilyen formáját. – Prűdek vagyunk, ha egy fiatal lánynak a nyakára teszünk egy tetoválást, nem biztos, hogy felveszik egy bankba. Főleg a munkáltatók nem szeretik, ha valakinek jól látható helyen van a tetoválása – folytatta Rice.

Napjainkban az úgynevezett nonfiguratív alakzatokat pingáltatják testükre leginkább a fiatalok. Azt viszont meg kell jegyezni, hogy ez csak divat. Az emberek többségének fogalma sincs arról, hogy mit is jelent a testén virító kép. Népszerűek még a japán minták, a kínai betűk, de egyre többen kérnek ősmagyar motívumokat, így sok-sok felsőtesten turulmadár is virít.

Mindent a tetoválásról, itt

A tetováló magazin honlapja

Szabadáras művészi szolgáltatás

Klasszikus árlista nincs arról, hogy melyik tetoválás mennyibe kerül. Fizethetünk egy ötcentis bonyolult alakzatért 15 ezer forintot, de egy kéttenyérnyi is kijöhet 20 ezerből. A legdrágábbak az egész hátat beborító színes „testfestmények”, amelyekért minimum 250 ezer forintot is kicsengethetünk a szakembernek, de az összeg felső határa ennek többszörösét is kiteheti.

A legnépszerűbb nonfiguratív alakzatokat mérettől és munkaigénytől függően 20 és 100 ezer forintért tetoválják a bőrünkre.

Sok helyen intim részeket is pingálnak

A nemi szervek környékének tetoválása nagyon fájdalmas. Ha mégis rászánná magát az ember, akkor tanácsos egy kisebb, nem túl bonyolult ábrát választani. A legtöbb tetoválószalonban azonban nem vállalják az ilyesféle megrendeléseket. A tetoválások készíttetése ezen a testtájon fokozottan fájdalmas és veszélyes. Ha a beavatkozás nem steril körülmények között történik, hepatitisz B-, C-, HIV-, AIDS- és bakteriális bőrfertőzést, herpeszt okozhat, allergiás reakciókat válthat ki.

A jakuzák dísze

A test egészére kiterjedő tetoválás a jakuzák egyik szokása, amely összatartozásukat is jelképezi. A klán tagjainak karját (alkarig), lábát (comb közepéig) és törzsét (elöl, hátul) színes tetoválások borítják. Minden csoportnak megvan a saját ismertetőjele, így a testet borító mutívumok alapján a rendőrök be tudják azonosítani az egyes klánokat.

A tetoválási folyamat igen fájdalmas és fáradságos művelet, de ezzel tesz tanúbizonyságot az illető arról, hogy ellenálló és tűri a megpróbáltatásokat. A jaku- zának addig vissza kell járni a tetoválóművészhez, amíg el nem készül az egész testét beborító „nagy mű”. Ez eltarthat tíz-tizenkét évig is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!