Hírek

2005.02.26. 00:00

Tisztára mosták a pénzt

Pénzmosással, hamis igazolások kiállításával gyanúsít a rendőrség egy tizenhárom fős bandát. A feketén valutázók az összegeket törvényesen működő cégeken keresztül futtatták át.

Nagy Eszter Dóra

Lezárta a nyomozást a rendőrség azok ellen a pénzváltók ellen, akiket száznegyvenhatmillió forintos pénzmosással gyanúsítanak. A nyomozók tájékoztatása szerint a tizenhárom fős csapat feketén valutázott.
A nyert összegeket hamis bizonylatokkal az érdekeltségükbe tartozó, törvényesen működő pénzváltó cégekhez fizették be. Azok pedig mint bevételt, a bankszámlájukra utalták. Ezzel azt a látszatot keltették, hogy a pénzváltás törvényes volt. Az így befolyt jövedelem száznegyvenhatmillió forintra rúg.
A gyanú szerint 2002 novembere és 2003 novembere között követték el a bűncselekmény-sorozatot.
A vádirati javaslatban szereplő pénzváltók közül tizen magyar állampolgárok. Két szír és egy kettős állampolgár is gyanúsítottja az ügynek. Utóbbi Tarche Bassam, aki nemrég még Molnár Csaba alezredes mellett ült a vádlottak padján vesztegetés miatt. Azzal gyanúsították, hogy süteménnyel, karkötővel, tolltartóval és egy fatáblával kenyerezte le a nyomozót azért, hogy járjon el az érdekében. Első fokon a rendőrtiszthez hasonlóan őt is felmentették a vádak alól.
A mostani ügyben négy elkövetőt pénzmosás, tizenegyet jogosulatlan pénzügyi szolgáltatási tevékenységgel gyanúsítanak. Két személynek köz-, kilencnek magánokirat-hamisítás miatt is felelnie kell. Az ügy iratai tegnap érkeztek meg az ügyészségre.

Még mindig nyomoznak Molnár Csaba ügyében

A Fővárosi Főügyészség sajtószóvivőjének Dobos Gabriellának a tájékoztatása szerint tovább folyik a nyomozás Molnár Csaba ellen. Az alezredest ősszel gyanúsították meg azzal, hogy hamis tanúzásra bírta rá a brókerbotrány első számú gyanúsítottját, Kulcsár Attilát. Ezt a vallomást állítólag egy másik tanú neve alatt a Nemzeti Nyomozó Iroda egyik főreferense jegyzőkönyvezte. Ezért lett Molnár mellett B. János is gyanúsított.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!