Hírek

2005.02.26. 00:00

Vajda Pál, a gyorsolvasó

A költségvetésen kívül több napirendi pontban is tízmilliárdok elköltéséről döntött a közgyűlés. Úgy, hogy idejük sem volt elolvasni az anyagokat.

Zsidai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Kellemesen töltötte az estét a közgyűlésben Szolnoki Andrea, Demszky Gábor, Tiba Zsolt és Schiffer János
[/caption]Az idei felújítások és beruházások engedélyezési okmányaiból négyszáztizennyolc került a közgyűlés elé. A képviselők a tíz kötetbe foglalt több ezer oldalas anyagot csak előző nap kapták meg. Zsinka László (MIÉP) az előterjesztő Vajda Páltól (MSZP) azt kérdezte, mennyi időt tudott a dokumentumokkal foglalkozni. A főpolgármester-helyettes azt válaszolta, egyetemi évei alatt megtanult gyorsolvasni, így huszonnégy perc alatt elolvasta az egészet. Deák Andrásnak (Fidesz), a közbeszerzési bizottság elnökének meggyőződése, hogy ennyi idő alatt senki sem tudta elolvasni az iratokat.
A dél-budai régió szennyvízelvezetési és -tisztítási programja kilencvenmilliárd forintba kerül. Ennek pénzügyi és elszámolási megállapodásáról is szavazott a közgyűlés. A nyolcvanoldalas előterjesztést a helyszínen kapták kézhez a képviselők. Moskovits Péter (MSZP), méltatlannak tartotta, hogy negyedóra olvasási idő állt rendelkezésükre.
– A szavazatom a Vajda úr iránti bizalmamat jelzi – tudatta a pénzügyi bizottság elnöke.
A főpolgármester-helyettestől azt kérte, hasonló jelentőségű ügyben legközelebb legalább egy éjszaka álljon rendelkezésükre.

A szavazógépen múlt a tanácsadók sorsa

Bakonyi Tibor szavazata hiányzott Ikvai-Szabó Imre tanácsadóinak munkába állításához. A hatodik főpolgármester-helyettes mellett dolgozó három tanácsadóra harmincmillió forintot költ majd a főváros. Bakonyi azonban nem szavazott. Állítása szerint megnyomta a gombot, ám gépe nem működött. Szolnoki Andrea újraszavaztatott volna. Erre azonban nem kerülhetett sor, mivel Bakonyi kézfeltartással sem jelezte szavazatát. A gépe később renben tovább működött.

Szolnoki azt üzente: Pali, gyere vissza!

Pali nyom! – állapította meg kollégájáról Szolnoki Andrea. Ezt azután jelentette ki, hogy Vajda Pál többször is elhagyta az üléstermet, márpedig szavazatára nagy szükség volt. Gyorsolvasási képességeinek közlése után az ülésterem közepéig kóborolt a városvezető. – Nem megyünk el! Szavazunk! Pali, gyere vissza! – kiáltotta az emelvényről az ülésvezető Schiffer János.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!