Hírek

2005.02.22. 00:00

Vonják vissza a rendeletet!

A fővárosi önkormányzat jogi bizottságának tegnapi ülésén újabb fejezetéhez érkezett a telefonfülke-reklámokat szabályozó rendelet vitája.

Zsidai Péter

A múlt heti rendkívüli közgyűlés úgy döntött, nem vonja vissza a januárban elfogadott módosítást. Vagyis a fülke felületét tíz centiméterrel meg nem haladó reklámokért nem kell fizetnie a hirdetőnek. A közgyűlés a jogi bizottságtól kért állásfoglalást.  A testület ismét megállapította, hogy a közgyűlés alkotmányellenes rendeletet alkotott, ezért vissza kell vonni. Az Alkotmánybíróság pedig nem engedélyezte, hogy a főváros rendelettel szabályozza a telefonfülkék közterület-használatát.

A bizottság felkérte a főpolgármestert, hogy hatvan napon belül módosítsa rendeletét. Határozza meg, mi történik akkor, ha valaki túlterjeszkedve vagy engedélyétől eltérő módon használja a közterületet. A bizottság lát megoldást arra, hogy az önkormányzat pénzhez jusson a telefonfülkék elhelyezéséért. Méghozzá úgy, hogy egyszeri, eseti kártalanításra kötelezi a fülke elhelyezőjét. Ezért a testület ilyen tartalmú határozat megalkotására is felkérte a közgyűlést. Addig a hirdetés ingyenes.

Az SZDSZ megszavazza

A múlt heti közgyűlésen az SZDSZ és az MSZP kihátrált saját javaslatából, hogy vonják vissza a rendeletet. A jogi bizottság ülése után azonban visszatérhetnek eredeti véleményükhöz. A fővárosi SZDSZ-frakció tiszteletben fogja tartani a jogi bizottság állásfoglalását. Ezt Bőhm András, a képviselőcsoport vezetője jelentette ki a Reggelnek. – Ami azt jelenti, képviselőink a bizottság döntésének megfelelően fognak szavazni – mondta.

Támogatja az MSZP is

Vélhetően támogatni fogjuk a jogi bizottság határozatát, amely helyre akarja állítani az alkotmányos rendet – nyilatkozta lapunknak Danielisz Béla. A szocialista frakció helyettes vezetője szerint kétszer nem szabad elkövetni ugyanazt a hibát. A múlt heti közgyűlésen ezért vonták vissza javaslatukat, és várták meg a jogi bizottság álláspontját. Azt is meg fogják szavazni, hogy a főváros kártalanítással jusson pénzhez a hirdetőtől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!