Hírek

2005.03.30. 00:00

A mélységek drága kincsei

Van itt minden: házalapozásból előkerült megkövült fatörzs, ametiszt Uruguayból, de akad a tárlóban mamutfog és lábasfejű is.

Lázin Miklós András

[caption id="" align="alignleft" width="265"] Hajnal Imréné, a Göncöl-ház irodavezetője büszkén mutatja a vitrinek féltett kincseit
[/caption]A váci székhelyű Göncöl Szövetség székházában látható kiállítás egyik legérdekesebb darabja egy megkövült farönk.
A sajátos leletre az épület 1904-es alapozásakor bukkantak. Az egykori tulajdonosnak megtetszett a természet váratlan ajándéka, s hazavitte Budapestre.
Az első világégés után a család a kővel együtt Amerikába költözött. Amikor az unoka újra itthon járt, úgy gondolta, odaajándékozza azt a Göncölnek. Így a fatörzs mintegy harmincezer kilométert utazva jutott vissza Vácra.
A kiállítás igen gazdag anyagot tár az érdeklődők elé. A tizenhat vitrinben bemutatott tárgyak egy háromezer darabos gyűjtemény részét képezik. Külön öröm, hogy az idelátogató fiataloknak nemcsak az ásványgyűjtés örömeiről beszélnek, hanem szót ejtenek annak árnyoldalairól is.
Nyomatékosan felhívják a figyelmüket arra, hogy a szép kövek nem máról holnapra keletkeztek, hanem a természet évezredekig nevelgette őket. Azaz összeszedésük olykor természetpusztítás. Ilyenkor, szól a jó tanács, nehéz szívvel bár, de inkább hagyjuk ott a leletet.

Növesszünk kristályt!

Fél liter forró vízbe tegyünk bele fél kilogrammnyi rézgálicot. A keveréket lassú tűzön melegítsük föl forrásig, majd amikor már nem tud több kék színű kristály feloldódni benne, vegyük le

a tűzről. A levet öntsük befőttesüvegbe, majd lógassunk a közepébe cérnán egy kis kődarabot. Egyre figyeljünk:

az apróság ne mészkő legyen. Miután ezzel megvagyunk,

az egészet tegyük a ruhásszekrény aljára, s bástyázzuk körül dunyhákkal. Két nap múlva kész a kristályunk.

a tűzről. A levet öntsük befőttesüvegbe, majd lógassunk a közepébe cérnán egy kis kődarabot. Egyre figyeljünk:

az apróság ne mészkő legyen. Miután ezzel megvagyunk,

az egészet tegyük a ruhásszekrény aljára, s bástyázzuk körül dunyhákkal. Két nap múlva kész a kristályunk. Hajnal Imréné, a Göncöl-ház irodavezetője büszkén mutatja a vitrinek féltett kincseit -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!