Hírek

2005.04.01. 00:00

Az ítélet: 600 ezer forint

Pénzbüntetésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla a Papa néven ismertté vált Sándor Istvánt. A rendőrtiszt még az utolsó percekben is felmentésére számított.

Nagy Eszter Dóra

– Ítéletet kellett hozni az évszázad rendőrperében – mondta az ítélethirdetés után Sándor István. Védőjével együtt a Központi Bűnüldözési Igazgatóság (KBI) egykori operatív tisztje az utolsó percig felmentésre számított. Elsőfokon ugyanis ártatlannak mondták ki. Az ügyészség azonban fellebbezésében módosította a vádat. Korábban többek között hamis tanúzásra való felbujtás miatt kellett felelnie Papának. A vádat azonban ebben a pontban hivatali visszaéléssé és közokirat-hamisítássá módosították.

Az évszázad rendőrperének tartott ügynek ezt a részletét a bíróság nyilvánosan megindokolta. Nyolc éve, 1997. május 5-én az ítélet szerint színlelt közúti ellenőrzésen szerzett be Papa bizonyítékokat az Energol-ügy egyik vádlottja ellen. Egy táskában olyan dokumentumok voltak, amelyek a férfi ellen szóltak. A bíró azonban azt mondta: mivel jogszerűtlenül szerezték be a bizonyítékokat, nem használhatták azokat. A színlelt ellenőrzésre azért volt szükség, mert a táska tulajdonosa nem akart belekeveredni az ügybe. Ezért kérte meg egyik társát, hogy ő legyen a sofőr. A helyszínen az ítélet szerint Papa úgy tett, mintha a vezető az Energol-ügyben érintett, akkor már körözött férfi lenne. Így is írta meg másnap a jelentését, amivel közokirat-hamisítást követett el. Mindezért hatszázezer forint pénzbüntetésre ítélték. Ebből csak 280 ezer forintot kell befizetnie, mert a bíróság beszámította az letartóztatásban eltöltött napjait. Ha befizeti, továbbra is büntetlen előéletűnek számít.

Várják az indoklást

Hegedűs László, Papa védője az ítélethirdetés után elismerte, felmentésre számított. Azt mondta, megvárják a döntés írásbeli indoklását, és akkor döntenek a további jogorvoslati lehetőségekről. Az ítéletet csak részben indokolta meg a bíróság, mert az ügy egy része titkos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!