Hírek

2005.03.23. 09:01

Genf, Zürich a legjobbak

Luxembourg a legbiztonságosabb város. Genfben vagy Zürichben a legjobb élni, Németországon belül pedig Frankfurtban. A munkavállalással kapcsolatos döntéseket is segíti, ha ismerjük a világ nagyvárosainak életminőségét. A lista legvégén Bagdad kullog.

Gyulay Zoltán

Az életminőséget vizsgáló Mercer Human Resource Consulting nemzetközi ügynökség rangsorának első ötven helyén huszonöt európai és harminc tengerentúli – ezen belül tizenegy amerikai és hat német – város szerepel. (Ennek az a magyarázata, hogy többen azonos pontszámot gyűjtöttek össze.) Az élvonal – az első öt helyezett – két éve változatlan. A személyes biztonság szempontjából Luxembourg a listavezető, de ez csupán egyetlen feltétele az értékelésnek.

Érdekesség, hogy az első tízbe csak egy–egy kanadai és új-zélandi névnek sikerült bekerülnie. A listát a svájciak vezetik: holtversenyben Genf és Zürich az első, őket követi Vancouver.  A legjobb német város címét Frankfurt, München és Düsseldorf érdemelte ki az 5–7. helyezéssel. Amerika a 25–30. helyet szerezte meg Honoluluval és San Franciscóval.

A felmérés összesen harminckilenc tényező alapján vizsgálja az életminőséget. Figyelembe veszik a politikai, a társadalmi, a gazdasági és a környezetet.

Az Európai Unió új tagországaiból Ljubljana teljesített a legjobban

A magyar főváros helye gyenge közepes teljesítménynek számít. Az első százötben azonban egyetlen új európai uniós tagország sem képviselteti magát. Ez jól érzékelteti a Kelet- és a Nyugat-Európa közötti különbségeket, a szétszakadtságot, amely negyven év hátrányainak a terméke. A személyes és az általános biztonság szempontjából a szlovén főváros, Ljubljana teljesített a legjobban, ebben a nyilvántartásban akár a negyvenegyedik helyet is megszerezhetné. Pozsony és Prága az ötvennyolcadik. Slagin Parakatil, a Mercer vezető munkatársa úgy véli, hogy az EU-csatlakozás a kelet- és közép-európai nagyvárosok helyezésén is éreztetni fogja hatását, mert a további mutatóknak is javulniuk kell. Az orosz városok közül Moszkva és Szentpétervár kritikán alul szerepelt, tekintettel a magas bűnözési arányra, a gazdaság gyönge teljesítményére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!