Hírek

2005.03.26. 09:53

Japán divat: könyvolvasás mobiltelefonon

Sok ezer japán mobiltulajdonos kapott rá a könyvolvasásra kisképernyős mobilján. Az apró kijelzőn kész hőstettnek számít az új szokás, ennek ellenére valóságos divattá nőtte ki magát a mobilos olvasás.

Szőke László

A japán tartalomszolgáltatók már egész könyvtárral igyekeznek kielégíteni az újdonsült igényt. A megrendelőnek nem kell mást tennie, mint internetkapcsolatának segítségével a virtuális könyvtár honlapjára ellátogatni, majd saját készülékére letölteni az irodalmi alkotást. A divat hódolói a szolgáltatást azért is dicsérik, mert a tömegközlekedéssel töltött időt hasznosan tudják felhasználni.

Egy tokiói tartalomszolgáltató már százötven alkotást tett elérhetővé mobiltelefonnal olvasható honlapján. A 2003-ban indult szolgáltatásnak több mint ötvenezer állandó előfizetője van. A felhasználók az elektronikus könyvtáraknál megszokott gyakorlathoz hasonlóan tudnak keresni a könyvtárban alkotó, cím vagy témakör szerint.

Felmérések azt bizonyítják, hogy a mobilos olvasók több mint fele nő. Ráadásul ők otthon is maroktelefonjukon olvasnak. Meglepő, hogy sokan kedvelik a  klasszikus irodalmi alkotásokat. Olyan műveket, amelyek az általános műveltség részei, és eddig könyv formájában nem sikerült elolvasniuk. Persze népszerűek a szexuális ismeretterjesztő könyvek, de az egyéb szakkönyvek is, amelyek így jóval olcsóbban hozzáférhetőek, mint a könyvesboltokban.

Az új távol-keleti olvasási módit az úgynevezett Java programnyelv teszi lehetővé, amely egyre jobban elterjedt, nemcsak az internetes, de egyes mobiltelefonos rendszereknél is. Az új szolgáltatásra felfigyeltek a fellendülésben lévő kínai és dél-koreai mobilhálózatok is. Egyes felmérések szerint azonban Amerikában nem valószínű, hogy népszerűvé tud válni a mobilos olvasás. A tengerentúli mobiltulajdonos lakosság körében ugyanis a zene, a digitális fotó és a videó hódít továbbra is.

Szőke László -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!