Hírek

2005.03.29. 07:00

Két világ találkozása

Címkék#Mi utcánk

Szülőotthon és fémipari szakiskola volt egykor a mai szakrendelő és műszaki gimnázium helyén. A lakók is kicserélődtek az elmúlt évtizedekben.

Tóth T. – Lázin M. A.

[caption id="" align="alignleft" width="320"] 1927 óta van itt középfokú iskola. Kezdetben fa- és fémipari, ma műszaki ismereteket oktatnak.
[/caption]Kertváros és paneldzsungel vízválasztója a Görgey Artúr utca. Itt kezdődik a módosabb Újpest, az utca túlsó felétől megugranak a telekárak. A hosszú, széles útszakasz közepén két villamossín fut. Így volt ez már 1872-ben is, igaz akkor még lóvasúttal juthattak el az utasok Rákospalotára. A vonalat tizenhét évvel később villamosították, de a megállókat azóta sem építették ki megfelelően. Az I. világháború idején itt hozták létre a hetvenágyas Újpesti Szülőotthont. Tíz évvel később, 1927-ben megindult a tanítás a szintén a Görgey utcában lévő Újpesti Magyar Királyi Állami Fa- és Fémipari Szakiskolában. A most Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakközépiskola és Gimnáziumban először 1995-ben tanulhattak lányok. Szakorvosi rendelő, gyógyszertár, két apró park és jó néhány tiszta udvar, rendes ház is van a Görgey Artúr utcában.

Itt vonult csapataival Görgey

A Görgey Artúr utca elődjét az 1840-es években Vasútnak hívták. A névadás egyszerű okra vezethető vissza; jelesül a közlekedési folyosó már akkor is a pályaudvarnál ért véget. E jel egyébként sokáig, 1926-ig maradt a táblákon. Ebben az esztendőben Horthy Miklós került a fémlapokra, majd őt 1945-ben Dózsa György követte. Görgey Artúr, az 1848–49-es szabadságharc egyik vezére 1991 óta védjegye az utcának. Az elnevezés egyébként arra utal, hogy a tábornok vezette honvédcsapatok 1849 januárjában erre vonultak el az ellenség elől.

Sokan elköltöztek a Görgeyből

– nem sokat változott az utca az elmúlt kilenc évben – emlékszik vissza Tóth Judit (45) boltvezető. A lakók azonban kicserélődtek. Sokan átköltöztek a tömbházakból a kertvárosi övezetbe. Mások vidékre telepedtek. Én nagyon szeretem ezt a környéket a nyugodtsága miatt. Most csak itt dolgozom, de jó lenne ideköltözni. Itt megfelelő a közbiztonság, a közeli „Deák utcai Harlembe” azonban még nappal sem szívesen lépek be. Az újpesti vasútállomás szintén nem túl bizalomgerjesztő. Egyébként mozgalmas környék, mert sokan innen utaznak Fótra, Gödre.

Takács László (23): pénzügyi tanácsadó

– Arra vágyom, hogy az út másik oldalán lakjam. A családi házas kertvárosban. Azért szeretem, mert többnyire nyugalom van. Régen a gimnázium kelleténél elevenebb tanulói miatt kicsit félelmetes volt a környék. Mostanában gyakran cirkálnak itt a rendőrök.

Tóth T. – Lázin M. A. Itt vonult csapataival Görgey A Görgey Artúr utca elődjét az 1840-es években Vasútnak hívták. A névadás egyszerű okra vezethető vissza; jelesül a közlekedési folyosó már akkor is a pályaudvarnál ért véget. E jel egyébként sokáig, 1926-ig maradt a táblákon. Ebben az esztendőben Horthy Miklós került a fémlapokra, majd őt 1945-ben Dózsa György követte. Görgey Artúr, az 1848–49-es szabadságharc egyik vezére 1991 óta védjegye az utcának. Az elnevezés egyébként arra utal, hogy a tábornok vezette honvédcsapatok 1849 januárjában erre vonultak el az ellenség elől. Sokan elköltöztek a Görgeyből – nem sokat változott az utca az elmúlt kilenc évben – emlékszik vissza Tóth Judit (45) boltvezető. A lakók azonban kicserélődtek. Sokan átköltöztek a tömbházakból a kertvárosi övezetbe. Mások vidékre telepedtek. Én nagyon szeretem ezt a környéket a nyugodtsága miatt. Most csak itt dolgozom, de jó lenne ideköltözni. Itt megfelelő a közbiztonság, a közeli „Deák utcai Harlembe” azonban még nappal sem szívesen lépek be. Az újpesti vasútállomás szintén nem túl bizalomgerjesztő. Egyébként mozgalmas környék, mert sokan innen utaznak Fótra, Gödre. Takács László (23): pénzügyi tanácsadó – Arra vágyom, hogy az út másik oldalán lakjam. A családi házas kertvárosban. Azért szeretem, mert többnyire nyugalom van. Régen a gimnázium kelleténél elevenebb tanulói miatt kicsit félelmetes volt a környék. Mostanában gyakran cirkálnak itt a rendőrök. 1927 óta van itt középfokú iskola. Kezdetben fa- és fémipari, ma műszaki ismereteket oktatnak. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!