Hírek

2005.03.26. 08:27

Kétmilliós parlagfűbüntetés

A parlagfű elleni védekezésről szóló új törvényjavaslat határozott fellépésre ad módot a földhivataloknak. Az irtásról a földtulajdonosnak vagy a terület használójának kell gondoskodnia.

Regényi Huba

A törvényjavaslat szerint a hatóság június 30. után helyszíni ellenőrzést tart. Ha a parlagfű a földdarab harminc százalékán jelen van, a földhivatal húszezer és kétmillió forint között mozgó bírságot szabhat ki, illetve elrendelheti a hatósági védekezést.

A munka – a fellebbezésre tekintet nélkül – azonnal végrehajtatható. A földhivatal egy e célra felkért vállalkozóval elvégezteti az irtást. Mivel a mások egészséghez való joga egyenértékű a tulajdonhoz való joggal, a vállalkozó beléphet a tulajdonos ingatlanára, akár rendőri segítséggel is. Az irtás költségeit a terület tulajdonosának vagy használójának kell megtéríteni, a munka elvégzését követő tizenöt napon belül. A tartozás adó módjára behajtható, azaz ha a tulajdonos – vagy a terület használója – nem fizeti ki, azt az APEH szedi be. A törvényjavaslatot legkorábban a tavaszi ülésszak végén, május tájékán szavazhatja meg a parlament, de az is elképzelhető, hogy átcsúszik őszre.

A főváros üzemeltette forródrótra tavaly 770 Pest megyei, s 1830 fővárosi helyszínre vonatkozó bejelentés érkezett. A 23 önkormányzathoz összesen 1,3 millió forint parlagfű miatti bírság folyt be. A legmagasabb büntetés összege 500 ezer forint volt.

Becslések szerint a parlagfű elleni védekezéshez 6-8 milliárd forintra volna szükség. Ehhez képest a 2005-ös költségvetésben nincs állami forrás e célra, a büdzsé csak a személyi jövedelemadóból e célra felajánlott egy százalékokból várt egymilliárd forintra számít.

Ötvenezer forint feletti kiadás vár a szénanáthától szenvedő betegekre

A parlagfű júliustól az első fagyok beálltáig, akár novemberig is virágzik. A levegőben általában nyár végén legtöbb a pollen. Magyarországon másfél-két millió embert kínoz a leggyakoribb allergiás megbetegedés. Az ebben szenvedőknek akár havi tízezer forintba is kerülhet a gyógyszerek és egyéb készítmények beszerzése. A pirulákon kívül szükség lehet szemcseppre, orrcseppre, -kenőcsre, inhalálóra is. Ezeken kívül, ha valaki igénybe veszi az egyik újfajta eljárást, az egyre népszerűbb Rhinolight kezelést, akkor 30-40 ezer forintért nyúlhat a zsebébe. Különféle egyéb módszereket is kínálnak persze az orvosok, elsősorban magánrendelőjükben. Aki komolyan megpróbálja tüneteit enyhíteni, annak költségei egy szezonban jóval 50 ezer forint fölé kúszhatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!