Hírek

2005.03.29. 06:38

Mindkét nem férfit akar

BAMA

A férfiak és a nők is  férfit választanának
A március negyedik hetében megkérdezettek közül 27,3% nőt, 42,4% pedig férfit szeretne következő köztársasági elnöknek, amennyiben hazánkban lehetőség lenne közvetlen köztársaságielnök-választásra. A nők körében nincs nagy különbség arra vonatkozóan, hogy férfit vagy nőt szeretnének: a nők 39%-a férfi, 34,3%-a pedig inkább nő köztársasági elnököt szeretne. A férfiaknál már markánsabb a különbség a köztársasági elnök nemét illetően: 46% inkább férfit és csak 21,6% látna nőt szívesebben a köztársasági elnöki székben. A nők 20, a férfiak 22%-a ugyanolyan szívesen szavazna férfi vagy nő jelöltre. A két nagy párt támogatóinak véleményét vizsgálva megállapíthatjuk, hogy a Fideszt támogatók között többen vannak, akik férfit szeretnének, mint az MSZP szavazótáborában. A Fidesz-szavazók közül 60,7% férfit választana, míg az MSZP-nél ez az arány csak 44%. Női jelöltet a Fidesz- szavazók 21, az MSZP-szavazók 36,7%-a támogatna.

Közelebb került a Fideszhez az MSZP
Március negyedik hetében csökkent a különbség a két nagy párt támogatottsága között. A négy parlamenti párt szavazótáborát vizsgálva a Fidesz tartja előnyét a felsőfokú végzettségűek körében, de a középfokú végzettségű válaszadók között már kiegyenlítettebbnek tűnik a verseny a két nagy párt között. Az alapfokú végzettségűek körében jelentősnek mondható az MSZP előnye. A fiatalabb korosztályoknál továbbra is a Fidesz a népszerűbb párt, de az MSZP támogatottsága mind a 18–29 évesek, mind a 30–44 évesek körében nőtt az előző hetekhez képest. A 45 év felettiek körében eddig is az MSZP-nek volt nagyobb a támogatottsága a két nagy párt közül. Ebben a korosztályban az MSZP tovább bővítette szavazótáborát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!