Hírek

2005.03.03. 07:55

Nálunk nem lesz szükség szigorításra

Az unió kormányaként működő brüsszeli bizottság azt szorgalmazza, hogy túlórákkal együtt legfeljebb 48 óra legyen a heti törvényes munkaidő a közösségben. Nálunk nem okozna változást az uniós szabályozás.

Teszler Vendel – Toronyi Attila

A magyar munkavállalók törvényes munkaideje heti 40 óra, túlórákkal együtt jelenleg is legfeljebb 48 óra. A hivatalos felmérések szerint, átlagban valamivel több mint 41 órát dolgozunk hetente. Az elmúlt évtizedben a honi érdekvédelmi szervezetek néhány nyugat-európai ország mintájára igyekeztek a törvényes munkaidőt 40 óra alá szorítani. Nem is álltak messze tőle. A magyar munkavállalók balszerencséjére azonban, mire ők is kiharcolhatták volna a csökkentést, gyökeresen megváltozott a helyzet Európában. Földrészünkön a versenyképesség javítása a cél, az alkalmazottak mindenütt egyre hosszabban dolgoznak.

Az Európai Unió történetében nem először fordul elő, hogy Brüsszel egységes szabályozásra törekszik, ám a tagállamok elutasítják, vagy részben fogadják el a kezdeményezést. A franciák, svédek, spanyolok kárhoztatják, hogy Brüsszel megnehezítené a munkavállalók és -adók külön egyezségét a heti 48 órát meghaladó túlmunkára. London pedig eleve elzárkózik a közösségi szabályozástól. Németország, Lengyelország és Ausztria álláspontja szerint szükségtelen a 48 órás „szabály” rögzítése. Az Európai Parlament és a tagországok munkaadói szervezetei nem helyeslik a változtatást.

Munkavállalók: ígéret maradt a 38 óra

– A választások idején a Medgyessy–kormány 38 órás munkaidőt ígért. Ez nem valósult meg –mondta Palkovics Imre, az Országos Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalának soros elnöke.

– Fő célunk, hogy december 24. fizetett ünnepnappá váljon.

Munkaadók: nem kell változtatni a szabályt

– Korábban tárgyaltunk a 40 órás heti munkaidő csökkentéséről– nyilatkozta dr. Vadász György, az Országos Érdekegyeztető Tanács munkaadói oldalának soros elnöke. – A 38 órás munkahét bevezetése nem időszerű. Szigorítani pedig nem érdemes.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!