Hírek

2005.03.30. 07:12

Ne csak hóolvadáskor figyeljünk a folyóinkra

Laczi Zoltán

Bár egyes hírforrások szerint elmúlt az árvízveszély, erről szó sincs. Legalábbis a Tisza mentén. Ezt erősítette meg Gyurcsány Ferenc is, amikor tegnap látogatást tett az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóságon. A kormányfő úgy fogalmazott, hogy „a Tiszán még oda kell figyelni”.
De még mennyire. A szőke folyó vízgyűjtőjén jelenleg több mint öt köbkilométer a hóban tárolt vízkészlet, amelyből négy az úgynevezett érzékeny zónában található, azaz 1500 méter magasságig. Innen pillanatok alatt elindulnak az árhullámok. Annak megértésére, hogy mekkora mennyiségű vízzel is van dolgunk, elég néhány számítást elvégezni. Ha másodpercenként 2200 köbmétert szállít a folyó – ami bizony elég tekintélyes vízhozamnak számít –, akkor a mostani hókészletből származó víz 22 nap alatt vonul le.
Ráadásul meglehetősen magas, kilenc méter feletti vízállással, ami bizony embert és gátat egyaránt próbára tesz. És akkor még nem vettük figyelembe az esetleges csapadékos időjárást, amely kritikus helyzetet is teremthet. A Tisza mentén élők elégedetten nyugtázhatják, hogy a miniszterelnök szerint is figyelni kell a folyóra. De úgy gondolják, hogy nem csupán ilyenkor, hóolvadás idején. A politikusok ugyanis öt esztendeje ígérik az árvízbiztonság javítására kidolgozott Vásárhelyi-terv megvalósítását. Ám eddig lényegében egyetlenegy kapavágás sem történt az árapasztó tározók leendő helyén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!