Hírek

2005.03.29. 07:04

Örököl-e az unokahúgom?

HAGYATÉK Olvasónk édesanyja leánya javára végrendelkezett. Másik, korábban elhalt gyermeke után azonban volt egy unokája is, akinek a bíróság megítélte a köteles részt.

BAMA

A törvényes öröklés rendje szerint az elhunyt vagyona az egyenes ági leszármazottakra száll. Ha valamelyikük az örökhagyó halálakor már nem él, az örökösödési jog az ő leszármazottját illeti meg. Az unoka kapja tehát azon javakat, amelyek az ő édesanyjának, az örökhagyó gyermekének jutnának, ha élne. Erre a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában hívták fel a figyelmet.

Az örökhagyó úgy akarta, vagyona leányára szálljon, de unokáját, azaz másik törvényes örökösét nem semmizhette ki. Kizárás esetén is jár neki a köteles rész, ama javak fele, amelyek végrendelet nélkül őt illetnék meg. A kitagadásnak, annak, hogy valaki érdemtelenné váljon, és a köteles részt se kapja meg, komoly feltételei vannak. Ezeket nem mi állapítjuk meg, hanem a Polgári Törvénykönyv rendelkezik felőlük. Három fő eset lehetséges: 1. ha az illető az örökhagyó életére tör; 2. ha annak érdekében cselekszik, hogy a végakarat ne érvényesüljön; 3. emberölést kísérel meg a végrendeletben kijelölt vagy a törvényes örökös ellen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!