Hírek

2005.03.08. 06:42

Presser énekel és mesél

Nyitott tetejű, fekete zongora a sarokban. Ennyi a díszlet, a kellék. A Vígszínház házi színpadán egy éve megy a Dalok a színházból, Presser Gábor estje.

Váczy András

[caption id="" align="alignleft" width="132"] „Kicsit pofátlannak érzem magam, hogy belekóstoltam az előadói műfajba” – állítja Presser Pici
[/caption]Kopott farmeringben, otthonos fesztelenséggel bújik elő a függöny mögül. Talán biccent, vagy azt se… Leül a zongorához: futam a billentyűkön, bizsergés a bőrön. Jellegzetesen rekedt hangján kevésbé ismert dalt énekel: Karinthy Halott című versét, maga költötte zenével. A dalnak vége, elenyészik az utolsó hang. Markolni lehet a csendet.
Sráckorában kezdte. Első megrendelői a hatvanas évek lánglelkű műkedvelők társulatai voltak. Az Omegán, aztán az LGT-n csápoló tömegből jó, ha néhányan sejtették, hogy Pici nem csak a bandának szerez zenét.
Harminckét éve robbant be a Vígszínházba, azóta egyik felével színházi ember. – Kicsit pofátlannak is érzem magam, hogy belekóstoltam az előadói műfajba – mondja kicsit vigyorogva.
– Marton László jött elő azzal, hogy te meg a zongora. Miért ne, körvonalazódott bennem az est vázlata. Aztán összeállt a szerkezete. Persze lazán, mert a betétek és a történetek estéről estére változhatnak. Sokat nyom a latban a közönség visszajelzése. Van, amikor rám ragad a színházban ülők hangulata. Meg fordítva is… Amiből közös lesz. Például, amikor a Ringasd el magad! első taktusa felhangzik, először visszafogva, majd felerősödve éneklik az emberek. Maguktól. Ahány dal, annyi mese. – Visszaviszem a dalokat a születésükhöz. Az életem részét mesélem.
Például amikor a Képzelt riport zenéjét sűrű hóhullásban, bőröndnyi magnóra tekercselve cipelte Déry Tiborhoz. Az írónak tetszettek a dalok. Csak hajnaltájban, két pálinka között vallotta be, hogy botfüle van. És így tovább, lüktet és andalít muzsika-ének, sorjázik mese. Ez az est szellemes és megható, költői és  szókimondó. Zenei és gondolati összhangjával megejtően emberi. Ez az est vallomás.

Presser Gábor

Budapest, 1948. május 27.

1969–1971: az Omega tagja

1971-ben megalakítja az LGT zenekart

1978-tól a Vígszínház zenei vezetője

Musicaljei: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról (1973), Harmincéves vagyok (1975),

A padlás (1987), A piros esernyő (1988), Csak jöjjön, aki bírja (1990), A próba (Bach–Presser)

Díjai: Erkel Ferenc-díj (1977), Érdemes művész (1990), Huszka Jenő-díj (1996), Életmű-díj (Arany Zsiráf, 1998), két Arany Zsiráf-díj a legjobb hangfelvétel kategóriában, Kossuth-díj (2003)

LGT-lecke a Megasztárban

„Mit szólok hozzá, hogy a Megasztár-jelöltek szombaton este LGT-dalokkal versenyeznek? Olyan sok LGT-dalt dolgoztak már fel, hogy nekem ez az újabb változat nem jelent különlegességet – mondja Pici. – Persze izgatottam várom. Eddig még sohasem léptem ki zsűritag szerepemből, sohasem találkoztam az énekesekkel versenyen kívül. De most, ha igénylik, elmegyek egy próbára, és segítek. Mindegyik versenyzőnek külön-külön. Szerintem így becsületes, így rendben van.”

1969–1971: az Omega tagja

1971-ben megalakítja az LGT zenekart

1978-tól a Vígszínház zenei vezetője

Musicaljei: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról (1973), Harmincéves vagyok (1975),

A padlás (1987), A piros esernyő (1988), Csak jöjjön, aki bírja (1990), A próba (Bach–Presser)

Díjai: Erkel Ferenc-díj (1977), Érdemes művész (1990), Huszka Jenő-díj (1996), Életmű-díj (Arany Zsiráf, 1998), két Arany Zsiráf-díj a legjobb hangfelvétel kategóriában, Kossuth-díj (2003) LGT-lecke a Megasztárban „Mit szólok hozzá, hogy a Megasztár-jelöltek szombaton este LGT-dalokkal versenyeznek? Olyan sok LGT-dalt dolgoztak már fel, hogy nekem ez az újabb változat nem jelent különlegességet – mondja Pici. – Persze izgatottam várom. Eddig még sohasem léptem ki zsűritag szerepemből, sohasem találkoztam az énekesekkel versenyen kívül. De most, ha igénylik, elmegyek egy próbára, és segítek. Mindegyik versenyzőnek külön-külön. Szerintem így becsületes, így rendben van.” „Kicsit pofátlannak érzem magam, hogy belekóstoltam az előadói műfajba” – állítja Presser Pici -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!