Hírek

2005.03.02. 00:00

Rohamosan nő a válások száma hazánkban

Horváth K. József

Kislányom tanítója mesélte, hogy az iskola egyik osztályában a huszonhat tanuló közül huszonnégynek elváltak a szülei. A gyerekek nyugtalanok, alig lehet őket rendszeres tanulásra fogni. Hogyan állnak helyt ebben a mind keményebb világban, ahol a boldoguláshoz mindenekelőtt családi szeretetre van szükség?
Huszonöt éve, 1980-ban még 80331 frigy köttetett Magyarországon, tizenöt évvel később pedig már csak ötvenkétezer. Tavaly nem egészen negyvennégyezer házasságot kötöttek, ezerötszázzal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor a válások száma sajnos emelkedik. 2003-ban 25046 volt. Több, mint az abban az évben megkötött házasságok fele.
E szomorú jelenségre nem jelent gyógyírt az sem, hogy az egyedül élők számának emelkedése világjelenség.A demográfusok azt mondják, 2010-ben a 25–35 év közöttieknek már egyharmada fog tudatosan egyedül élni. Az ipar és a kereskedelem szép summát vág zsebre az egyedül élők fogyasztásából. De örül-
het-e egy ilyen folyamatnak bármely nemzet? Aligha. Csakhogy a fejcsóválás itt már kevés. Tettek kellenének. De mintha azok is elváltak volna – a szavaktól...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!