Hírek

2005.03.29. 00:00

Rövidebbek a kirándulások

Az általános iskolákban még lelkesek a gyerekek és a szülők. A középiskolákban erősen megcsappan az osztálykirándulásokon részt vevők száma.

Teszler Vendel

[caption id="" align="aligncenter" width="250"] Az osztályról készült csoportkép elmaradhatatlan kelléke a kiránduláson együtt töltött szabadidőnek
[/caption]A májusi osztálykirándulások helyszínéről zömében február –március környékén döntenek az iskolák. Általában a gyerekekkel és szüleikkel együtt. A 6–12 éves diákoknak egynapos kirándulást szerveznek. Budapesten ez sokszor múzeumlátogatással egybekötött városnézést jelent. Távolabbi úticélként Esztergom, Eger, Visegrád és a Velencei-tó a legnépszerűbb.
A különbusz rendelése egyre ritkább. Az utazást igyekeznek BKV, Volán- és MÁV-járatokkal megoldani az általános iskolák. A szülők így egy ezresből letudhatják az osztálykirándulást.
Korábban a hetedikesek–nyolcadikosok rendszerint két napra utaztak el, ma már inkább csak egyre. Akad olyan tanintézmény, ahol az oktatási törvény 2003-as módosításával indokolták a rövidítést. Állítják, hogy a jogszabály szerint a többnapos kirándulás költségeit az iskolafenntartónak kell, kellene fedezni és ők nem kérhetnek rá pénzt. A gyűjtést sok esetben valóban kifogásolják is a bizalmatlan szülők.
Ahol összetartanak a tanárok, az osztály és a hozzátartozók, ott nem gond a szervezés. A főváros közelében szállással, napi egy melegétkezéssel fejenként 3–4 ezer forintból kijön a kétnapos kirándulás.
Mindez igaz a középiskolások hasonló túráira is. Távolabbi célállomás esetén családjuknak mintegy tízezer forintot kell áldozniuk. A jobb nevű iskolák diákjai külföldre is el-eljutnak.
A fejenként szükséges 30–40
ezer forint a havi befizetéseken túl az osztálypénztárból, támogatóktól, alapítványi és pályázati pénzekből jön össze.
Összességében azonban egyre kevesebb középiskolás vesz részt a kirándulásokon. Néha alig több, mint az osztály fele. Vallási okból, féltésből vagy fegyelmezési szándékkal nem engedik el őket a szülők. Sokszor maguk a diákok nem akarnak menni. Képtelenek elszakadni szerelmüktől vagy lemondani a hétvégi buliról...

Hasznos kapcsolatok

A kirándulások megszervezése összetett, gyakorlatot igénylő feladat. Általában az osztályfőnök és a tanintézmény szabadidő-szervezője végzi a foglalásokat. Nekik bejáratott kapcsolatrendszerük révén sokszor sikerül a piaci ár alatt szállást szerezniük, ebédet rendelniük.

A gyerekeket a kirándulásra legalább két felnőtt kíséri el. Előfordul, hogy az egyik kísérő a szülők közül kerül ki.

A kirándulások megszervezése összetett, gyakorlatot igénylő feladat. Általában az osztályfőnök és a tanintézmény szabadidő-szervezője végzi a foglalásokat. Nekik bejáratott kapcsolatrendszerük révén sokszor sikerül a piaci ár alatt szállást szerezniük, ebédet rendelniük.

A gyerekeket a kirándulásra legalább két felnőtt kíséri el. Előfordul, hogy az egyik kísérő a szülők közül kerül ki. Az osztályról készült csoportkép elmaradhatatlan kelléke a kiránduláson együtt töltött szabadidőnek -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!