Hírek

2005.03.30. 07:14

Sok a rejtett csőd

A magas illetékek, a szabályozatlan követelésbehajtás is oka annak, hogy Magyarországon sok fizetésképtelen cég nem jut csődeljárás alá.

Bak Mihály

A számok tükrében Magyarországon sok minden rendben lévőnek tűnik a csődök terén. A tavaly 7756, egy év alatt alig 0,8 százalékkal több fizetésképtelenné vált cég azonban súlyosabb zavarokat rejt – derül ki a Creditreform nemzetközi céginformációs és hitelbíráló cég éves jelentéséből.
A fizetési nehézséggel küszködő cégek felszámolásának megelőzésére is módot adó csődeljárást nem egyszer el sem indítják a jussukra várók, mert nincs pénzük az illetékekre. Gyakran vezet valódi csődhöz az akár két évig is elhúzódó bírósági eljárás. Továbbá a törvény kínálta lehetőségek kihasználatlansága: az anyagilag megrendült társaságok talpra állítását szolgáló szanálás szinte ismeretlen gyakorlat. Valószínűsíthető, hogy kényszervállalkozók száz-ezrei által alapított társaságok jó része valójában működésképtelen lenne a nyugat-európai mérce szerint.
Súlyos gond, hogy nehézkes a követelésbehajtás, amelynek következtében a gazdaság e területére rávetül a bűnözés árnya. Jellemző, hogy az adósok nem is válaszolnak a fizetési felszólításra, mert tudják, úgysem sokat tehetnek ellenük. A behajtó cégek működése szabályozatlan, sokuk alkalmaz törvénytelen módszereket, némelyik a visszaszedett pénzzel együtt eltűnik.
A csődokok között szerepel a  tőkehiány és a körbetartozás. Itáliában az ügyfelek, cégek átlagosan 87 napot várnak a pénzükre.

Szótár

A csődeljárás célja: egyezség a hitelezőkkel, lehetőleg a cég fizetőképességének helyreállítása. A fizetési haladék megadása után a céghez vagyonfelügyelő kerül, aki teljes áttekintést kaphat a társaság vagyoni helyzetéről, betekinthet minden iratba. Jóváhagyja a kötelezettségvállalásokat, s az egyezséget.

Felszámolási eljárás: a fizetésképtelen adós jogutód nélküli megszüntetése.

Bak Mihály Szótár A csődeljárás célja: egyezség a hitelezőkkel, lehetőleg a cég fizetőképességének helyreállítása. A fizetési haladék megadása után a céghez vagyonfelügyelő kerül, aki teljes áttekintést kaphat a társaság vagyoni helyzetéről, betekinthet minden iratba. Jóváhagyja a kötelezettségvállalásokat, s az egyezséget.

Felszámolási eljárás: a fizetésképtelen adós jogutód nélküli megszüntetése. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!