Hírek

2005.03.24. 08:05

Sorozatszínészek színpadon

A Szeress most! tévésorozat színészei társulatot alapítottak. A Szkéné Színházban a Karamazov testvérek című darabot adják elő.

Szilágyi Ágnes

[caption id="" align="alignleft" width="299"] Három Karamazov testvér: Török Tivadar (Aljosa), Kárpáti Levente (Dmitrij), Babicsek Bernát (Iván)
[/caption]Az RTL Klubon szombatonként futó sorozat szereplői gondoltak egy merészet, és összeálltak Dosztojevszij Karamazov testvérek című drámájának eljátszására. A tévésorozat még legalább másfél évig fut a kereskedelmi csatornán, ám a forgatás már véget ért. A színészeknek pedig hiányzott a játék. Már a Szeress most! forgatása közben beszélgettek, tervezték a színpadi megjelenést, ám idejük nem maradt rá.
A színészszakszervezettől kaptak pénz a bemutatóra. Most estéként próbálják a darabot a Szkéné Színházban.
A sorozat rajongói ha megnézik a drámát, majd csodálkozhatnak. A Szeress most!-ban a Karamazov testvérek rendezője, Kárpáti Levente a kicsit lecsúszott vállalkozót játssza, fiát pedig Török Tivadar. A drámában viszont testvéreket alakítanak, Aljosát és Dmitrijt. A filmbeli két ellenséges srácot játszó Török Tivadar és Babicsek Bernát a színműben édestestvérek.
A kis csapatból csak kettőjüknek nincs színpadi múltja. Kiss Heléna, Lisa alakítója a Szeress most! előtt modellkedett. Ám Müller Attila, miután a sorozatban Bodrogi Gyulával játszott, a művésztől meghívást kapott az Újpesti Színházba a Szerencse fia című darab főszerepére.
A próbán még minden szereplő civilben van, ám a rendező, Kárpáti Levente felvilágosított: az előadáson is így lesz. Ugyanis nem klasszikus díszletek között és jelmezekben játszszák a művet. Ahogy a történet is, az egyik főhős, Aljosa (Török Tivadar) fejében játszódik le lázas állapotában. A darab a káoszról szól. Sőt ami megjelenik a színpadon az is furcsa, szürrealista képek sora. A zene is modern lesz. A bemutató májusban lesz, amelyet még négy előadás követ.

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij (1821–1881)

A Karamazov testvérek (1880) című regényét élete főművének szánta. Ám töredék maradt. Ennek ellenére a regényirodalom mesterművei közé tartozik. A dráma egy apagyilkosság története. A gyilkosságot a törvénytelen fia követte el, de bármelyik fiú megtehette volna, bár mind más egyéniségű. Dosztojevszkij apja orvos volt, ám részeges, kegyetlenkedő földesúr is. Feldühödött jobbágyai verték agyon. Dosztojevszkij epilepsziában szenvedett. Eleinte hadmérnöknek készült, és egy társadalmi változásokról álmodozó társaságba járt. Ezért került vádlottként egy politikai büntetőperbe, amellyel a cári rend meg akarta rémíteni az értelmiségi ifjúságot. Halálra ítélték, majd amikor kivezették az akasztófa alá, bejelentették, hogy kegyelmet kapott. Ezután Szibéria, kényszermunka, majd rettenetes katonai szolgálat. A világ egyik legnagyobb írója harmincnyolc éves volt, amikor visszatérhetett a társadalomba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!