Hírek

2005.03.31. 00:00

Székelyföld az Európai Unióban

Róka Zsuzsa, Brüsszel

Székelyföldből az Európai Únió egyik régiója lehet. Megvalósulhatnak tehát az ottani magyar autonómiatörekvések. Ehhez nyit ugyanis utat, hogy az Európai Parlament Külügyi Bizottsága elfogadta a Románia uniós csatlakozásáról írt legújabb jelentést – értékelt Brüsszelben a Székely Nemzeti Tanács elnöke lapunk tudósítójának.
Csapó György szenátor a francia szocialista Pierre Moscovici jelentésének két módosító javaslatát emelte ki, amelyet el is fogadtak. Az Európai Unió kimondja, hogy a haladás ellenére sok teendője maradt a román kormánynak a magyar kisebbség érdekében, méghozzá két közösségi alapelv szerint. Az első az az elv, hogy a döntéseket a legilletékesebb szinten hozzák, ne feltétlenül központilag. A másik pedig az önigazgatás ugyancsak közösségi alapelve.
– Spanyol kérésre cserélték ki a szövegben az eredeti autonómia szót az önigazgatással, de a lényeg ugyanaz. Ez nem lehet értelmezési vita tárgya. Az sem, hogy nem területi, hanem személyi autonómiáról van szó. Következésképpen, mindazokon a területeken, amelyeken a lakosság 76 százaléka magyar, megszervezhető Székelyföld európai uniós régiója” – mondta Csapó György. Hozzátette: a Székely Nemzeti Tanács kidolgozta már erre a megvalósíthatósági tanulmányt, amely tetszik az euroképviselőknek. Ezt mutatja, hogy néppártiak, szocialisták, liberálisok és zöldek egyaránt támogatják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!