Hírek

2005.03.18. 00:00

Vásárlóközpont a Kökinél

Óriási bevásárlóközpontot és mozit tervez a metró végállomásához a kispesti önkormányzat. A lakók tiltakoznak. A budapesti főépítész is ellezni a beépítést. Az ombudsman pedig vizsgálódik.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="279"] Hamvalkó Ferencné (55) is tiltakozik az építkezés ellen. Szerinte a környék forgalma már így is nagy, és ez csak nőni fog az új központ megépítésével.
[/caption]Tiltakoznak a lakók a 3-as metró kőbánya-kispesti, a pestiek által csak Kökinek nevezett végállomására tervezett bevásárlóközpont ellen. A kispesti önkormányzat 65 ezer négyzetméteres kereskedelmi és szolgáltató központot tervez a helyszínre. A lakók ezer tiltakozó aláírást juttattak el az állampolgári jogok országgyűlési biztosához. Az ombudsmani hivatal kiemelten foglalkozik a panasszal.
A lakók szeretnék, hogy rend legyen végre a környéken. Ám egy ekkora üzletközpont szerintük elviselhetetlen forgalmat hozna a már most is túlterhelt Kökihez.
Schneller István, Budapest főépítésze is eltúlzottnak tartja a beépítést.
– Túlfeszített és messze túl van azon a határon, amit a környezet teherbíró képessége még el tud viselni – mondta. Schneller a Fővárosi Tervtanács elnökeként jegyzett levelében figyelmeztet a leendő környezeti, természeti változásokra. Úgy gondolja, hogy az építkezésnek áldozatul esik a sportpálya, a napközis tábor és a hatalmas zöldterület is. Helyén a környezethez nem illő, a városközponthoz nem méltó, hatalmas, falszerű képződmény jön létre. Az utak ma is túlterheltek. Schneller a területet egy kisebb bevásárlóközpont építésére alkalmasnak tartja. A jelenlegi elképzelés azonban szerinte nem szolgálja sem a főváros, sem a kerület érdekeit – véli a főépítész.

Jelenleg még Kispest szégyenfoltja a terület

Még Csak elképzelések vannak a leendő beépítésről – mondja Steinerné Török Katalin polgármester.

A Köki területe Kispest szégyene, a lakók is panaszkodnak az állapotokra. Ezen változtat most az önkormányzat – mondta a polgármester asszony.

A beruházó buszpályaudvart, közlekedési csomópontot és szórakoztató centrumot, mozit is építene a területen. Kispesten ugyanis ma még nincs szórakozási lehetőség.

A Köki területe Kispest szégyene, a lakók is panaszkodnak az állapotokra. Ezen változtat most az önkormányzat – mondta a polgármester asszony.

A beruházó buszpályaudvart, közlekedési csomópontot és szórakoztató centrumot, mozit is építene a területen. Kispesten ugyanis ma még nincs szórakozási lehetőség. Hamvalkó Ferencné (55) is tiltakozik az építkezés ellen. Szerinte a környék forgalma már így is nagy, és ez csak nőni fog az új központ megépítésével. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!