Hírek

2005.04.12. 00:00

Börtönbor és fogolyparadicsom

Csák E.

Egy olasz bor címkéjén arany betűk hirdetik, hogy ez a Fuggiasco (Szökevény). Az ital különlegességét az adja, hogy rablók és gyilkosok készítik, egy Róma közeli börtön lakói. A bűnözők rehabilitációja, társadalmi visszailleszkedésének segítése Olaszországban sem új keletű törekvés. A nevelő célzatú munka azonban kisebb korszakváltásnak számít egy olyan országban, amely nemrég még büntetőtelepeket működtetett – állapítja meg cikkében a The Wall Street Journal.
Velletri az egyetlen börtön Itáliában, ahol bort állítanak elő. Az ágazat irányítója egy adócsaló, aki a büntetés elől külföldre menekült, majd visszatért és feladta magát. Marcello Bizzoni a termelés beindításához csaknem félmillió dollárnyi támogatást kapott, s a program beindult. Jelenleg az elítéltek évente 45 ezer palack Fuggiascót visznek a piacra. A bevétel természetesen az államé.
Olaszországban számos más példa is van a börtönlakók foglalkoztatására. A dolgozni akaró elítéltek paradicsomot termesztenek, mézet pergetnek, olíva-olajat sajtolnak. Milánóban költők önképzőköre működik, egy toscanai börtönben pedig önálló színtársulatot hoztak létre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!