Hírek

2005.04.14. 00:00

Dzurinda mégsem találkozik Gyurcsánnyal

BAMA

Értesülések szerint elmarad a magyar és a szlovák miniszterelnök baráti találkozója. Mikulás Dzurinda indoklás nélkül mondta le az eszmecserét. Valószínűsíthető azonban, hogy a találkozó azért marad el, mert Pozsony sérelmesnek találja Bársony András külügyi államtitkár egyik rádióinterjújában elhangzott véleményét. A magyar diplomata azt mondta, hogy a szlovákiai magyarok második világháború utáni jogfosztását „törvényesítő” Benes-dekrétumok ügyét nem lehet lezártnak te-kinteni.

Juraj Tomaga külügyi szóvivő nyilatkozatban válaszolt Bársony véleményére: „Nem világos, mit szolgálnak az ilyen nyilatkozatok.” A kérdés felvetésének újabb hulláma azzal kezdődött, hogy szlovákiai magyar szervezetek – köztük a szlovák kor-mánykoalícióhoz tartozó MKP – Észak-Komáromban megemlékeztek a szlovákiai magyarság 1945–1948 közti üldöztetéséről. Nyilatkozatban rögzítették a magyarok „egyszeri, jelképes kárpótlásáról” szóló elvárásukat. A Gyurcsány–Dzurinda találkozó elmaradásának hírét Batiz András kormányszóvivő megerősítette. Mint mondta, Gyurcsány kész egy későbbi időpontban találkozni a szlovák kormányfővel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!