Hírek

2005.04.27. 06:35

Gyáli fésű a sztárok hajában

Jó néhány sztár alakult már át a kezei között, mégsem dicsekszik vele. Az egykori gyáli fodrász azt tartja a legfontosabbnak, hogy sok esetben maga készíti el a színészek póthaját, szakállát.

Tóth Tímea

Ki a kedvencem a színészek közül? Geraldine Chaplin. De nagyon megszerettem Christopher Lambertet is – néz rám cinkosan az életörömtől sugárzó nő. – A Harag Napja című filmben én készítettem a női főszereplők haját – teszi hozzá Szinek Klára filmes fodrász, sminkes. De nagyon sok mindenkit kedvelek. Rosszat pedig senkiről sem mondok. Pedig tudna mesélni. Tizenöt évet töltött el a Magyar Televíziónál, 1997– től pedig Fót és a világ filmstúdiói között ingázik. Teszi mindezt szerénységgel és hivatástudattal. – A tévés korszakomból a Piál a föld című Hofi produkcióra emlékszem legszívesebben. Itt minden frizurát én készítettem. Az Égető Eszter forgatása is sokat jelentett – mutat egy fekete-fehér fényképre.

Az előbbi munkájáért Nívódíjat kapott. Elsőként a magyar fodrászok közül. Az évek során ebből négyet gyűjtött össze. Tavaly pedig Emmy–díjra jelölték Los Angelesben, az Oroszlán télen című filmben kialakított frizuráiért. Mindezt mellékesen jegyzi meg a gyáli családanya. Közben újabb fotók kerülnek elő. Az egyiken Jason Alexander haja és szellemi sminkje készül a Karácsonyi Ének forgatásán. A másikon a Tudom mit tettél tavaly nyáron főhősnője, Jennifer Love Hewitt tűri, hogy Klári elhelyezze a fejére a maga gyártotta póthajat. Azt sajnost nem rögzítette a kamera, amikor véletlenül elégette Gálvölgyi János álszakállát a Le a fejjel! forgatásán.

– A felvételek előtti maszkpróba után készítettem elő a másnapi hajakat. A nagy jövés-menésben benne maradt a bajuszsütő a melegítőben és túlforrósodott. Senkinek sem mertem elmondani, hogy teljesen elégett a szakáll. Szerencsémre másnap tudtam szerezni új szőrt. Klári évente egy-két filmben fodrászkodik. Legközelebb Ed Harris mellett dolgozik a Beethoven életét bemutató filmben, Sopronban és Kecskeméten.

1500 dollárba kerül egy igazán jó angol paróka

A forgatásokra általában bérlik a színészek parókáit, póthajait. Egy jó paróka 1500 dollárba kerül, az ilyet általában Londonból hozatják. Klára és néhány kollégája azonban többnyire maga készíti el a hajakat. Így olcsóbb (100–150 ezer forint) és természetesebb hatású. A főszereplőknek mindig saját haj készül, a statisztéria bérelt hajat visel. A póthajat egy – leginkább acetonra emlékeztető illatú – speciális ragasztóval rögzítik. Ezt nem igazán kedvelik a színészek. A legtöbb külföldi sztárnak saját fodrásza készíti a filmekben viselt frizuráját, ugyanis nem bíznak másban.

Szinek Klára (47) fodrász

Speciális munkaterület: játékfilm, rövidfilm, televízió

Legsikeresebb alkotások:

Fekete karácsony – Esztergályos Károly

Kezdetben vala – Kevin Connor

Mária, Jézus anyja – Kevin Connor, Pernilla August

American rhapsody – Gárdos Éva

Dinotophia – Sir Robert Halmi

Az Oroszlán télen – Andrei Konchalovsky

Forgatási helyek: Málta, Marokkó

Mestere: Sommer Katalin maszkmester

Akivel szívesen dolgozna: Meryll Streep, Bratt Pitt, Jessica Lang

Legsikeresebb alkotások:

Fekete karácsony – Esztergályos Károly

Kezdetben vala – Kevin Connor

Mária, Jézus anyja – Kevin Connor, Pernilla August

American rhapsody – Gárdos Éva

Dinotophia – Sir Robert Halmi

Az Oroszlán télen – Andrei Konchalovsky

Forgatási helyek: Málta, Marokkó

Mestere: Sommer Katalin maszkmester

Akivel szívesen dolgozna: Meryll Streep, Bratt Pitt, Jessica Lang -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!