Hírek

2005.04.29. 09:07

HÍRsáv

BAMA

A Fidesz visszavonatná a felsőoktatási törvényt
A Fidesz a felsőoktatási törvény azonnali visszavonását javasolja – jelentette be Orbán Viktor volt miniszterelnök. A Fidesz elnöke szerint példátlan Európában, amit a kormány tenni készül a felsőoktatás ügyében. – A következő hetek legerőteljesebb politikai kérdése az, hogy a kormány át akarja-e erőltetni a felsőoktatást lerontó rendszert a felsőoktatási közvéleményen – tette hozzá Orbán Viktor.

MSZP: változtassák meg a szakképzési rendszert!
Az MSZP azt kéri a kormánytól, hogy változtassa meg a szakképzés jelenlegi rendszerét – jelentette be Hiller István, a szocialsiták vezetője. Hozzátette: elsősorban azt szeretnék elérni, a kabinet másfél éven belül vezesse be a szakképzés új rendjét, ez alapján pedig csökkentse a nyolcszáz szakképesítés-fajta számát, és növelje a hiányszakmákban tanuló hallgatók normatív támogatását.

A választókat kérdezi a konzultációs testület
Több mint 3,6 millió háztartásba juttatják el azokat a kérdőíveket, amelyekben a közelmúltban Orbán Viktor volt miniszterelnök által életre hívott Nemzeti Konzultációs Testület fordul az állampolgárokhoz. A kérdések alapján elsősorban arról érdeklődnek: „mit tett értünk az ország, miben csalódtunk, mitől félünk, mibe szeretnénk beleszólni mi is, min változtassunk, mi legyen a közös célunk”. A válaszok begyűjtése után a véleményekből összegzést készítenek a testület tagjai.

Harmadfokú készültség az áradó Körösökön
A legmagasabb, harmadfokú az árvízvédelmi készültség a Fekete-, a Fehér- és a Kettős-Körösön. A szakemberek arra számítanak, a hét végéig nem várható már újabb csapadék, így a készültséget vasárnapra csökkenteni lehet. Emellett tovább árad a Tisza és mellékfolyóinak jelentős része. Az utóbbi napok eseményei kapcsán az országban összesen közel ezerhétszáz kilométeren rendeltek el árvízvédelmi riadót.

Németh még nem tudja, mi lesz a feladata
A napokban leváltott agrárminiszter, Németh Imre még nem tudja pontosan, mi lesz a feladata, bár tárgyalt már erről a kormányfővel. A távozó tárcavezető pozitívnak értékelte minisztériumának munkáját, mondván: sikerült a magyar mezőgazdaságot az uniós feladatokra felkészíteni. Leváltásáról közölte: Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek, akár egy csapatkapitánynak, joga van a cserére.

Gyurcsány hosszabbítana a parlamenti munkán
Rendkívüli parlamenti ülésszak összehívását kezdeményezte tegnap június utolsó két hetére Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kormányfő azért döntött így, hogy az országgyűlés megtárgyalhassa majd azokat az előterjesztéseket, melyeket a száz lépés politikájának jegyében tervez benyújtani  a kormány. A kabinet szerint legalább hatvan jogszabály módosítására lesz majd szükség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!