Hírek

2005.04.07. 06:53

Marija Sarapova körül áll a bál

Nem lesz ott az orosz Fede-ration-kupa-válogatottban a világranglista-harmadik Marija Sarapova. Lehet, hogy rövidesen amerikai színekben fog teniszezni.

Árvay Sándor

[caption id="" align="alignleft" width="113"] A világ szemében szépség, honfitársai szerint szörnyeteg. Sarapova azonban nem esik kétségbe: ha kell, szemrebbenés nélkül hazát cserél.
[/caption]Az olaszok ellen április 23-án  Brindisiben szereplő csapatba szóló meghívást mindenesetre visszautasította a napokban 18. születésnapját ünneplő wimbledoni bajnoknő. Samir Tarpiscsev kapitány egészen Floridáig utazott, hogy tárgyaljon a játékossal és családjával, ám dolga végezetlenül indulhatott vissza Moszkvába. A Federation-kupa címvédőjének vezetője három évtizedes sportszakmai tapasztalatait felhasználva fogalmazta meg igen diplomatikus véleményét: „Meg lehet érteni, hogy a válogatott meccsek fokozott idegi és fizikai terhet rónak a játékosra, s Marija most arra koncentrál, miként kerülhet az egyéni világranglista élére”.

Lemondásával a tavalyi WTA  világbajnokság nyertese továbbra is „tiszta” marad, azaz őrzi azt a lehetőséget, hogy mivel nem szerepelt még szülőhazája válogatottjában, pályára léphessen esetleg más nemzet színeiben. Ez az ország az Egyesült Államok lehet. Sarapova kilencéves kora óta a floridai Bradentonban él, s a híres Nick Bollettieri teniszakadémia diákjaként robbant be a sportág elitjébe. Ha hozzáteszszük, hogy a női tenisz legjobbjai között játszó orosz sztárok szinte mindegyikével rossz a viszonya, aligha meglepő a meghívó elutasítása.

A franciák elleni tavalyi döntő hőse, Anasztaszija Miszkina kijelentette, hogy nem hajlandó Sarapovával egy csapatban játszani. „Vagy ő vagy én!” – fogalmazott. A Roland Garros-nyertes Miszkina nemcsak játékostársára, hanem az edző édesapa Jurij Sarapovra is orrol, a férfi modortalan viselkedése miatt. „Egyszerűen elfogadhatatlan, amit a pálya szélén, a csapat közelébe kerülve művel. Ha a lánya ellen játszunk valamelyik tornán, szinte önkívületben tombol, megtapsolja, ünnepli hibáinkat.”

Magyar emlék Tokióból

Sarapova 2003 őszén a japán fővárosban aratta pályafutása első nagy sikerét. A fináléban Kapros Anikó volt az ellenfele, akinek a döntő játszmában két meccslabdája is volt. Sarapova 4:5-nél fordítani tudott. 16 és fél évesen a női tenisz történetének legfiatalabb tornagyőztese lett.

Marija Sarapova

Született: 1987. április 19., Nyagan (Szibéria)

Lakóhely: Bradenton (Florida)

Magasság/testsúly: 183/59

Karrier: wimbledoni bajnok (2004), WTA világbajnok (2004), további 7 egyéni és 3 páros tornagyőzelem

Pénzdíj: 3532545 dollár

Lakóhely: Bradenton (Florida)

Magasság/testsúly: 183/59

Karrier: wimbledoni bajnok (2004), WTA világbajnok (2004), további 7 egyéni és 3 páros tornagyőzelem

Pénzdíj: 3532545 dollár A világ szemében szépség, honfitársai szerint szörnyeteg. Sarapova azonban nem esik kétségbe: ha kell, szemrebbenés nélkül hazát cserél. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!