Hírek

2005.04.02. 00:00

Megkönnyítik a szabályozott beutazást az EU-ba

Toronyi A.

Jelenleg igen eltérő gyakorlatot folytatnak az EU-tagállamok. Franciaország vagy Hollandia például nem támaszt különösebb akadályt az egykori gyarmatokról érkező betelepülőkkel szemben. Így az elefántcsontparti jövevényből hamar uniós állampolgár lesz, míg az új tagországokat munkavállalási korlátozásokkal sújtják. Az utóbbi évtizedben fölgyorsult földrészünk lakosságának elöregedése, ezért a bevándorlás egyenesen kívánatos. Csakhogy egységesíteni kellene a szabályozást. Brüsszelben hamarosan napirendre tűzik az újkori népvándorlással kapcsolatos politika áttekintését.

Sértő-Radics István, az illetékes uniós bizottság magyar szakértője szerint a jövőbeni szabályozás nagyobb feladatokat ró a határmenti térségekre. Az Európai Integrációs Alap (INTI) több pénzt fordít 2007-től a menekülők, betelepülők beilleszkedésére. Várhatóan „külső szűrőállomásokat” létesítenek az unión kívül, például Ukrajnában is. A kapott összegeket arra kell fordítani, hogy a harmadik országból érkezőket megrostálják, megismertessék velük az európai értékeket. A határon átnyúló együttműködésnek köszönhetően remélhetően kevesebb terük marad az embercsempészeknek. Magyarországon főként a kaukázusi és az iraki régiókból érkező menekültek kérelmét ismerik el. De érkeznek magyar, albán, roma, sőt szerb nemzetiségűek is Szerbia-Montenegróból.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!