Hírek

2005.04.09. 00:00

Most sem ígértek villanyt

Címkék#Vélemény

Felzárkóztatná a százötven évvel ezelőtti körülmények között élő tanyasiakat a kormány. Mindenekelőtt berajzolják házaikat, útjaikat a térképre. A lakók hiszik is meg nem is az ígéreteket.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="228"] Ma még petróleumlámpa mellett tanulnak a Túrkevi fiúk. A kormány azt ígéri, hamarosan változik a helyzet.
[/caption]Kormányfői küldöttség járt tegnap a XIX. századi körülmények között élő emberek között a nagykőrösi tanyavilágban. A területfejlesztési hivatal kormányfő-tanácsadója azok közül a tanyák közül keresett fel jó párat, ahova még mindig nincs bevezetve az áram. A lehetetlen állapotokról a közelmúltban helyszíni riportban számolt be a Reggel. A lakosok olyan alapvető eszközöket kénytelenek nélkülözni, mint a mosógép, a hűtőgép vagy a porszívó. Este olajlámpával vagy akkumulátorra kapcsolt izzóval világítanak. Egyedül Oláh Imrééknek van egy napelemes berendezésük, amivel így tavaszszal már a mosógépet is be tudják kapcsolni.

A kormányfő tanácsadója, Font Erzsébet felmérte a terepet,  és elbeszélgetett a lakókkal. Ígérni azonban nem ígért semmit – közölte Szécsény Csaba nagykőrösi képviselő. De legalább elkezdik felmérni a magyarországi tanyavilágot. Arról ugyanis utoljára 1964-ben készültek térképek, így sok ház és dűlőút papíron nem is létezik. Hogy valóban lesz-e pénz az áldatlan állapotok megszüntetésre, arról a parlamenti politikusoknak kell dönteniük.

Mindenesetre a nagykőrösi önkormányzat a napokban úgy határozott, hogy pályázatot ad be a Pest Megyei Területfejlesztési Tanácshoz. A helyi áramszolgáltató ugyanis átvállalta tizennégy tanya villamosítási költségeinek egy részét. Így a településnek és a lakóknak mindössze 29 millió forintot kellene öszszeszedniük.

Nem hisznek senkinek

Itt jártak a hivatalból, de hogy mi lösz ebből, azt száz öregaszszony sem tudná megmondani. Azt sem hiszem már el, amit látok. Nehezen őrölnek itt az Isten malmai – sommázza a történteket Oláh Imréné tanyasi lakos. – Ha az embör bűncselekményt követ el, nagyobb böcsületben van, mint mi – kesereg az asszony.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!