Hírek

2005.04.09. 07:55

Pénzforgató: az OTP Privát Bank és a Reggel tanácsadó sorozata

BAMA

A héten további enyhe hozamcsökkenés ment végbe a rövidebb futamidejű állampapíroknál. Nem bizonyult piacmozgató hírnek a márciusi államháztartási hiányadat nyilvánosságra kerülése. A közzétett 91 milliárd forintos hiány csak mintegy 10 milliárddal haladta meg a piaci várakozásokat.

Az első negyedévi hiány közel 50 százaléka az egész évre tervezettnek, miközben már idő előtt befolyt az autópálya-építések kiszervezéséhez kapcsolódó, decemberre tervezett 125 milliárd forintos bevétel. Az Európai Bizottság héten közzétett prognózisa szerint a tavalyival közel azonos ütemű, 3,8-3,9 százalékos lesz a GDP bővülése 2005–2006-ban. Az államháztartási hiány tekintetében a bizottság (az elemzőkkel összhangban) pesszimista és változatlan költségvetési politikát feltételezve, a magyar kormány előrejelzésével szemben magasabb hiánnyal számol.

A héten a BUX értéke gyakorlatilag nem változott. Jelentős emelkedés volt megfigyelhető a Mol piacán. Az okok között szerepel a továbbra is kedvező iparági környezet, ugyanakkor spekulatív tényezőnek számít, hogy az orosz Gazprom bejelentette: megvásárolná a maradék 11,8 százalékos állami Mol-pakettet. Az FHB-val kapcsolatos hír, hogy az április 22-i közgyűlési előterjesztés szerint a társaság 200 forintos osztalék kifizetését javasolja. Az állami vagyonkezelő igazgatósága döntött arról, hogy a kormány döntésének megfelelően pályázatot ír ki az Antenna Hungária 75 százalék + 1 szavazati jogú részvénycsomagjának eladására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!