Hírek

2005.04.02. 00:00

Piros labdákon tanulnak

Piros gumilabdákon ül a 4. A osztály fele az Erzsébetvárosi Általános iskolában. Javul a tartásuk, a fegyelmük, a közérzetük. És még élvezik is a dolgot.

Rados Virág

[caption id="" align="alignleft" width="250"] A gyerekek nemcsak ülnek a labdákon, szabadidejükben tornagyakorlatokat is végeznek
[/caption]– Csak néha gurulok le róla, amúgy nagyon kényelmes – mondja a tizenegy éves Fedor Nándi. A 4. A osztály fele hatalmas piros gumilabdákon csücsül. Naponta cserélnek, hogy mindenkinek jusson az élvezetből. No meg a gerinckímélő ülési módból.

– Nem fárad el a derekunk – így Hont Attila. – Egyenes marad a hátunk – teszi hozzá Oláh Gyuszi. A gyerekek a gömbölyű „székeken” nem rendetlenkednek annyit, mint a hagyományos padokban. – A labdák fegyelmeznek is – mosolyog Újvárosi Mónika osztályfőnök. A nyelvtanóra folyik tovább. A gyerekek írnak, rajzolnak, játszanak a labdákon, felállnak, visszaülnek rájuk.

– Kísérletképpen vezettük be  – meséli az ötletgazda testnevelőtanár, Policzáné Halász Gyöngyi (51). –A gyógytornászok régóta ismerik az úgynevezett fitt ballt. A lakosság nagy részének baj van a gerincével. Gondoltuk, mi miért ne használhatnánk a labdákat megelőzésre – mondja.

Sok fontos izmot megmozgat a gumilabda

A labdán ülő ember állandóan egyensúlyozik a gömbölyű alkalmatosságon. Mozgatja a gerincfűző izmait, így nem alakul ki nála tartáshiba és gerincferdülés. A rugalmasság miatti instabilitás a törzs-, a csípő-, a comb- és lábszárizmokat is megdolgoztatja. A porckorongok öregedési folyamata lassul, hiszen anyagcseréjük csupána csigolyatestek állandó mozgása mellett lehet megfelelő. Az izmok folyamatos irányítása frissen tartja az idegrendszert, ezért a figyelem és a fegyelem, azaz az összpontosítási képesség is jócskán javul. A labda kereskedelmi forgalomban kapható és ára egyáltalán nem drága: öt-hat ezer forintba kerül. A nagyobb sportszerkereskedésekben kapható, de az interneten is megrendelhető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!