Hírek

2005.04.11. 00:00

Ránk dőlhet a budai Vár

Több tízmillió forintot kellene azonnal költeni a budavári barlang- és pincerendszerre. Egy éve egyetlen lépés sem történt az omlásveszély elhárítására.

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="284"] Évek óta kerülgetik az elkerített részeket a Szentháromság tér közelében
[/caption]Három éve szakadt bele első kerekével egy várbusz a Bécsi kapu tér alatti barlangrendszer egyik kürtőjébe. A helyszínt elkerítették, a munkálatokat a mai napig nem fejezték be. A Táncsics Mihály utcába pedig évek óta nem lehet autóval behajtani. Az állandó földmozgás miatt ott korábban még a házfalak is megrepedtek. Több helyen csak ideiglenes faállványzattal erősítették meg a lyukacsos sajtra emlékeztető üregeket.

– A gerendák élettartama egy év, kicserélésük pénz hiányában több esztendeje várat magára – tájékoztatta lapunkat Bene Zoltán, a feltárásokat végző cég vezetője. A barlangrendszer kezelői jogával a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) rendelkezik. Ennek ellenére a Budavári Önkormányzat csaknem háromszázmillió forintot költött az elmúlt tíz évben karbantartásra. A kerület jelenleg tárgyalásokat folytat a KVI-vel a kezelői jogok átruházásáról. A KVI tárgyal olyan céggel, amely korszerű technikával pontosan feltérképezné az átláthatatlan labirintusrendszert. Nagy Gábor Tamás budavári polgármester elmondta: vállalják az ezzel járó felelőséget. Ám csak akkor, ha az állam anyagilag is támogatja az omlásveszély elhárítását. 

Tárgyalnak

Remélem, hogy hamarosan átadhatjuk a Nagy Gábor Tamás vezette kerületnek a barlangrendszer kezelői jogait – mondta lapunknak Salamin Kálmán, a KVI tanácsadója. Támogathatónak tartjuk, hogy az állam anyagilag is hozzájáruljon a költségekhez – mondta Salamin.

Kiss Gergely Tárgyalnak Remélem, hogy hamarosan átadhatjuk a Nagy Gábor Tamás vezette kerületnek a barlangrendszer kezelői jogait – mondta lapunknak Salamin Kálmán, a KVI tanácsadója. Támogathatónak tartjuk, hogy az állam anyagilag is hozzájáruljon a költségekhez – mondta Salamin. Évek óta kerülgetik az elkerített részeket a Szentháromság tér közelében -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!