Hírek

2005.04.04. 00:00

Rendre bevásárol a maffia

Nagy pénzforgalmú vállalkozásokban mossa tisztára a bűnözésből származó bevételt a maffia. Luxushajókat, villákat és műkincseket vásárol és elad, így válik törvényessé a bűnös pénz.

Szemán László

[caption id="" align="alignleft" width="168"] Budapesten egy hét évvel ezelőtt elkövetett leszámolás hátterében
[/caption]Egyre több pénzt kénytelenek tisztára mosni a bűnözői csoportok, hiszen dinamikusan nő a bevételük, írja a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) a 2004-es évkönyvében. A maffia milliárdokat zsebel be drogból, prostitúcióból, ember- és cigarettacsempészetből, fegyverkereskedelemből. A bűnös pénzt tisztára is kell mosni, azaz törvényessé kell tenni.

A magyar bűnözők a balatoni és az adriai, illetve a földközi-tengeri ingatlanokat kedvelik, de már Floridában is megjelentek
a luxusvillák és -hajók vásárlói között. Kedvelik a műtárgyakat, festményeket, szobrokat és a numizmatikát, azaz az érem- és érmegyűjtést is. A nagy értékű ingatlanokat és luxushajókat, ékszereket és műtárgyakat később eladják, így téve törvényessé a feketepénzüket.

Az NBH szerint már az is előfodult, hogy magyar bűnöző repülőgépbe, helikopterbe fektette a pénzét. Ez a módszer azonban gondokat is okoz a bűnözőknek, hiszen a befektetett pénz egy ideig nem mozgatható. Váratlan készpénzigény esetén veszteséget is okozhat. Ráadásul az Apeh figyelmét is felkeltheti a túlzott költekezés. Az évkönyv szerint a kicsi rizikó miatt szezonja van a bűnözésből szerzett pénzek befektetése nagy pénzforgalmú vállalkozásokba. Kaszinókba, éttermekbe, bárokba, pénzváltókba és számítástechnikai üzletekbe.

Ellenőrizhetetlen trükkök

A gazdag bűnöző bemegy egy kaszinóba és játszik, majd viszszaváltja a zsetonjait. A kaszinó bizonylata igazolja a szerencséjét. Az sem tudható, hogy egy bár, vagy mobil vidámpark mennyi pénzt hoz. Annyit, amennyit beütnek a pénztárgépbe. Az évkönyv példaként közli: egy magyar cég napi százmillió forintot váltott be valutára, azt külföldi vállalkozásokba fektette. Cigarettát csempésztek.

Szemán László Ellenőrizhetetlen trükkök A gazdag bűnöző bemegy egy kaszinóba és játszik, majd viszszaváltja a zsetonjait. A kaszinó bizonylata igazolja a szerencséjét. Az sem tudható, hogy egy bár, vagy mobil vidámpark mennyi pénzt hoz. Annyit, amennyit beütnek a pénztárgépbe. Az évkönyv példaként közli: egy magyar cég napi százmillió forintot váltott be valutára, azt külföldi vállalkozásokba fektette. Cigarettát csempésztek. Budapesten egy hét évvel ezelőtt elkövetett leszámolás hátterében -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!