Hírek

2005.04.11. 00:00

Szagos víz a Vízivárosban

Címkék#Vélemény

Orrfacsaró szaga van a víznek – panaszkodnak többen, más–más kerületekből. Annak ellenére, hogy a vízművek már a kutakból kiváló minőségű vizet nyer. Kiderült, a bűz máshonnan ered.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="266"] A csőrendszerben lévő pangó vizek miatt büdös a csapvíz a régi, belvárosi házakban
[/caption]– Amikor belépek a lakásba, érzem. Átjárja a szobákat a szag. De a fürdés a legkiábrándítóbb. Tele kell locsolnom a vizet illóolajokkal, hogy semlegesítse azt a förtelmes bűzt – meséli elkeseredetten egy vízivárosi lakó. Major Péter ( 28) most költözött Kelenföldről az I. kerületbe, de nem elégedett a cserével. Azt gondolta, a magasabb albérleti díjért színvonalasabb szolgáltatásokat kap. Ez igaz is, kivéve a vizet. A kellemetlenségért azonban nem a Fővárosi Vízművek a felelős. Nem az egész kerületben, mindössze egy–két utca néhány házában érezhető az orrfacsaró szag. Ez azonban több belvárosi kerületben is így van.

– 1872–ben épült az első budapesti vízmű, a Parlament helyén – magyarázza Kaján Imre, a Duna Múzeum igazgatója. – Erre épült rá a Belváros, egészen a Nagykörútig. Az elmúlt több mint százharminc évben nem cserélték ki az öntöttvas csöveket. Lehetnek benne pangó vizek, amelyekek a kellemetlen szagokért felelősek. A szakember szerint elsősorban a századfordulón készült házak csöveiben lehetnek szagos vizek. Főként a Baross utca, a Horváth Mihály tér, a Fiumei út és a Haller utca környékén. Az ilyen vezetékek a házfalak mélyén vannak. Cseréjük költséges és házrombolással járó beruházás. A város többi részén máshonnan eredhet a bűz forrása.

1875–76 körül nagyobb volt a fővárosiak vízigénye a kutakból nyerhető mennyiségnél. Így Duna–vizet is engedtek a hálózatba. Később átmosták a rendszert, de nem kizárt: maradt benne üledék. Ezt lehetetlen megtalálni – mondja Kaján.

Évente tizenháromezerszer ellenőrzik a rendszert

Rendszeresen vizsgáljuk a fogyasztói hálózat teljes hoszszát, a szag nem a csatornarendszerből ered.– mondja Péterffy Gábor, kommunikációs vezető. – 365 mintavételi ponton ellenőrizzük a víz minőségét, ez évi tizenháromezer mérést jelent. Nemzetközileg elismert laboratóriumunkban kiszűrjük a szerves, szervetlen mikrobiológiai szennyeződéseket. 190 ezer félét. A szakember szerint is a régi épületek elavult vezetékhálózatában kerülnek a bűzkeltő anyagok a vízbe. De okozhatja egy közeli csőrepedés is az orrfacsaró szagokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!