Hírek

2005.04.15. 08:47

Százmilliós ígérgetések

Hat meccsen négy pont – ez a Ferencváros tavaszi mérlege. Az őszi első ezzel tavasszal az utolsó, a tizenhatodik a sorban. A nem éppen dicsőséges szereplés alapvető oka sokak szerint a pénzhiány.

Malonyai Péter

Amióta valamivel több, mint egy esztendővel ezelőtt a Celladamot jegyző Kovács Ádám (vagy a mögötte állók) kihátrált az üzletből, nincs komoly főtámogatója a Ferencvárosnak. Furulyás János klubelnök – ahogy naponta elmondja – minden idejét azzal tölti, hogy befektetőt szerezzen, ám a klub ugyanott tart, ahol eddig: csak találgatások vannak. Például arról, hogy a Kaliforniában élő, szerb üzletember, Milan Mandarics (60) 1991 és 1994 után újra fontolóra veszi, hogy tárgyal a Fradival. Hogy nagy respektje van nála a zöld-fehéreknek, az egyértelmű, arra viszont nem érdemes mérget venni, hogy pénzt is ad a futballra.

Mandarics úr úgymond „nem zárja ki a lehetőséget”, az viszont tény, hogy akad kiadása éppen elegendő a tulajdonában lévő angol első osztályú Portsmouth-nál. Új stadion épül, új játékosokat vesznek, átszervezik a klubot, amire Mandarics úr 200 millió eurót (50 milliárd forint) szán. Egyelőre azonban annyi biztos, hogy Magyarországon csak Havasi Mihállyal hajlandó tárgyalni, s hogy tanulmányozza majd a volt Fradi-vezető, ma FIFA-licences menedzser által összeállított anyagot. Furulyás úr és Mandarics úr még nem beszéltek egymással. Furulyás úr Izraelben is tárgyalt, ahonnan állítólag hétszáz millió forintot kínáltak a stadion Gyáli úti oldalán lévő parkolójáért. Az ingatlan értékesítését nehezíti, hogy a klub még nem kapta meg rá a vagyonkezelés jogát, és az is, hogy Furulyás János határozottan kijelentette: aki csak hétszázmilliót hajlandó áldozni a Fradira, az meg se keresse őket. A kijelentés tartásra vall, más kérdés, hogy a klub hónapok óta tartozik a játékosoknak, a vezetéstől csupán ígérgetésre futja. A klub a IX. kerületi önkormányzathoz fordult százmilliós gyorssegélyért. Az idő valóban sürgeti a klubot, hiszen a pénzüket váró futballisták türelmetlenek. A megélhetési gondok pedig aligha segítik a produkciót.

Teher a Fradi kérése

Furulyás János tervei szerint a kerületi önkormányzattól kérne százmillió forint gyorssegélyt. Temesi Sándor, a IX. kerületi polgármesteri hivatal szóvívője elmondta, elméletileg lehetséges a hitel, a téma az április 19-ei testületi ülésen napirendi pont lehet, ám az időpont közelsége miatt nem biztos. Mint ahogy az sem, hogy a költségvetés egyáltalán elbírna ekkora terhet. A körülményeket ismerve valószínűleg a százmillió töredékéről sem tárgyalnak majd a képviselők. D. N. Á.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!