Hírek

2005.04.22. 00:00

Sztankay imádja a Vérmezőt

Közvélemény-kutatás készült arról, hogyan érzik magukat a zöldterületeken a főváros lakói. Az eredmények szerint legtöbben a Margitszigetet és a Városligetet kedvelik.

Nagy Vajda Zsuzsa

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Sztankay István színművész akár gyalog, akár autóval, de naponta mindenképpen kimegy a zöldbe
[/caption]A Studio Metropolitana Kht. és a Double Decker Kft. kutatása azt mérte fel, hogyan érzik magukat a zöldterületeken a főváros és környékének lakói. A válaszadók szerint a pihenésre legalkalmasabb parkok Budapesten a mesterségesen megtervezett, gondozott parkok. Pozitív példaként említették a Szent István-parkot, a Margitszigetet és a Városligetet. A legszebbnek ez utóbbi kettőt tartják. A többség nem elégedett a Népliget és a Vérmező biztonságával. Sokan inkább elkerülik az Orczy-kertet és a Népligetet is.

A válaszadók szerint a főváros a legtöbbet azzal tehetne lakosai nyugalma érdekében, ha a főútvonalak közelében pihenőtereket létesítene. Sokan örülnének, ha a parkokra hivatásos őrök vigyáznának. A budapestiek több mint háromnegyede szerint sokkal több fát és virágot kellene telepíteni az utak mellé. A környező településeken élők elégedettebbek a zöldterületek arányával.

A Reggel megkérdezte Sztankay Istvánt (69), hogy melyik a kedvenc parkja. A Kossuth-díjas színművész szerint a legszebb és legváltozatosabb park ma Magyarországon a Margitsziget. Hatalmas területen fekszik, és a forgalom sem zavarja az itt pihenőket. Ám Sztankay a Városmajorban lakik, és szíve az itteni parkokhoz húz. – Errefelé rengeteg a jármű, de ha az ember átsétál egy kicsit a zöldbe, megváltozik körülötte minden – mondta a Reggelnek. Gyalog a Vérmezőre és a Városmajorba, autóval a Szabadság-hegyre és a kilátóhoz pár perc alatt eljut – véli a színész.

Szikora Robi parkosít

Az ország egyik legismertebb zenésze nemsokára választ magának kedvenc parkot. Két méter magas, márványból készült Angyal-szobor felállítását tervezi a Pálvölgyi Cseppkőbarlang előtti zöldövezetes területen. Ha elkészül a műemlék, akkor ezt a második kerületi parkot fogom a legjobban szeretni – mondta lapunknak az énekes. Régi típusú, kényelmes padok kihelyezését is tervezik a kerületi ferences plébánossal. Ha elkészül, kellemes pihenőhely lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!