Hírek

2005.06.16. 00:00

Hullik a beton, hát hullik…

A Kacsóh Pongrác úti felüljáró alatt veszélyes parkolni. Hogy miért, ezt szerettük volna megtudni. A közterület-fenntartó és a főváros illetékes ügyosztálya háromféle magyarázatot adott.

Kiss Gergely–Zsidai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="193"] Nehezen derült ki, hogy ezt a táblát véletlenül tették a felüljáró aljára. Ugyanis nem volt más a raktárban…
[/caption]Ha hullik a beton, hullik, ha nem hullik, nem hullik. Ezekkel a szavakkal reagált Rábai László, a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. hidakkal foglalkozó munkatársa kérdésünkre. Azt tudakoltuk, mit fognak tenni annak megakadályozására, hogy ne hulljanak betondarabok a Kacsóh Pongrác úti felüljáróból. Az FKF Rt. eddig táblák kihelyezésével kezelte a problémát. A Mexikói úti P+R parkolóban felszólítja az autósokat, hogy betonhullás miatt ne parkoljanak a felüljáró alá. Rábai László szerint  nem biztos, hogy a hídról hullanak a betondarabok. Az is lehet, hogy egy elhaladó teherautóról potyogott le. Ez azért furcsa, mivel a tábla szövege nem erre utal. Másfelől a felüljáró szerkezetén már láthatóak a szögvasak, amelyekről lekopott a beton. A cég szakembere azt is tudatta, mivel öt éve újították fel a hidat, egyhamar nem fog sor kerülni rá. Legfeljebb karbantartást végeznek rajta.

Szegedi Péter, az FKF Rt. szóvivője ennél jóval biztatóbb hírekkel szolgált: a szakértői vizsgálatokat hamarosan megkezdik. Ez azonban nem lesz egyszerű munka, mivel nem csak ránézéssel állapítják meg a hibákat. Aztán már csak hetek, hónapok kérdése, hogy helyreállítsák a műtárgyat.

Néhány órával az után, hogy beszéltünk az FKF Rt. munkatársaival, Konyári Zsófia, a főváros híd és műtárgy alosztályának vezetője telefonált szerkesztőségünkbe. Őt előtte többször is kerestük az ügyben. Az alosztályvezető nyomatékosan elnézést kért Rábai László magatartása miatt. Mint mondta, Vajda Pál főpolgármester-helyettes írásbeli figyelmeztetésben részesíti a történtek miatt. 

Az alosztályvezető egyébként egészen más helyzetértékelést adott a felüljáró sorsával kapcsolatban. Eszerint annak szerkezetével nincs semmi baj, csak a csapadékelvezetője rossz. Nincs megfelelően kialakítva, ami azt jelenti, nem csatornában jut le az eső vagy a savas hólé a földre. Így jelenleg az ott parkoló autókra ömlik a víz. Konyári megígérte szerkesztőségünknek, hamarosan kiépítik a csatornát. Megkérdeztük tőle, ha ez a baj, miért betonhullásra figyelmeztető táblát tettek ki. Azt válaszolta, a cégnél is csak emberek dolgoznak, akik hibáznak. Feltehetően azért tettek ki rossz táblát, mert csak ilyen volt raktáron, de hamarosan lecserélik egy másikra, amelyen már az lesz olvasható, hogy mindenki kizárólag saját felelősségére parkolhat a felüljáró alatt. Az autósokat egyébként a jelenlegi tábla sem zavarja, továbbra is ott várakoznak a veszélyes helyen.

A Kacsóh Pongrác úti felüljárót két lépcsőben újíttatta fel a főváros. 2000-ben a középső, 1998-ban a két szélső hídelemet, amelyeken a kopás jól megfigyelhető. A megbízatást a Hídtechnika Kft. végezte el 85 millió forintért.

Vizsgálják a sziklákat

Az omlásveszély nem csak a Kacsóh Pongrác úti felüljáró alatt inti óvatosságra az autósokat. A Gellért-hegy Erzsébet és Szabadság híd közötti szakaszán sziklavizsgálatot tartanak az FKF Rt. alpinistái. Emiatt lezárták az úttest egyik sávját. – Évente kétszer ellenőrzést végzünk a hegyen – mondta Szegedi Péter. – Az alpinisták a labilis sziklákat leverik.

ügyosztálya háromféle magyarázatot adott. Kiss Gergely–Zsidai Péter Vizsgálják a sziklákat Az omlásveszély nem csak a Kacsóh Pongrác úti felüljáró alatt inti óvatosságra az autósokat. A Gellért-hegy Erzsébet és Szabadság híd közötti szakaszán sziklavizsgálatot tartanak az FKF Rt. alpinistái. Emiatt lezárták az úttest egyik sávját. – Évente kétszer ellenőrzést végzünk a hegyen – mondta Szegedi Péter. – Az alpinisták a labilis sziklákat leverik. Nehezen derült ki, hogy ezt a táblát véletlenül tették a felüljáró aljára. Ugyanis nem volt más a raktárban… -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!