Hírek

2005.07.12. 00:00

A népirtás áldozataira emlékeztek

Tízezrek érkeztek hétfőn, a tíz évvel ezelőtti népirtás évfordulóján a boszniai Srebrenicába. Ötven ország politikusai vettek részt a megemlékezésen, amelynek keretében 610, csak nemrég azonosított áldozatot temettek el. Bosznia-Hercegovina kormánya gyásznappá nyilvánította a tegnapi napot, és felkérte a lakosságot, adózzék egyperces csönddel a meggyilkoltak emlékének.

BAMA

1995. július 11-én a várost elfoglaló boszniai szerbek nyolcezer muzulmán férfit és fiút öltek meg, 25 ezer iszlám vallású nőt, gyereket és aggastyánt deportáltak. A mészárlás a második világháború óta földrészünk legvéresebb eseménye volt. A megemlékezés nyugalmára kétezer rendőr ügyelt, az óvatosságot az is indokolta, hogy az elmúlt héten Srebrenica közelében robbanóanyagot hatástalanítottak. A biztonság intézkedésekbe bekapcsolódtak az EU- és a NATO-erők is.

Boris Tadic először vett részt a megemlékezésen. A szerb elnök körülbelül egy hónapja, a srebrenicai mészárlás egyik jelenetét megörökítő film bemutatója után jelentette be szándékát. A politikai paletta jobboldalának legszélén tömörülő politikai tábor nemtetszéssel fogadta ezt, s arra figyelmeztetve az elnököt, hogy csakis saját nevében kérhet bocsánatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!