Hírek

2005.07.27. 00:00

Rajtra kész a kékmunka

A 100 lépés kormányprogram foglalkoztatási csomagjának valamennyi eleme már az idén megvalósul, és legkésőbb az új esztendő első napján hatályba is lép – jelentette ki Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter a Reggelnek adott tegnapi nyilatkozatában.

Bán Károly

[caption id="" align="alignleft" width="100"] A száz lépés program segíti a gyermekgondozásból visszatérőket
[/caption]Legelőbb augusztus elsején az alkalmi munkavállalást segítő kékmunka szabályai bővülnek. A kormányzati lépések három célt szolgálnak. Részint a foglalkoztatás bővülését, részben a munkaerőpiac tisztítását, vagyis a szürke- és feketemunka visszaszorítását, harmadrészt pedig a munkaadókat igyekeznek ösztönözni a rendezett körülmények között történő foglalkoztatásra – hangsúlyozta Csizmár Gábor. Ezek a lépések – állítja a tárca vezetője – egybecsengenek az OECD országjelentésében leírtakkal, amelyben figyelmeztetnek, hogy Magyarországon az alacsony foglalkoztatás a gazdasági növekedés korlátja lehet.

A foglalkoztatás növelése azonban elképzelhetetlen a munkát terhelő munkáltatói terhek, adók és járulékok mérséklése nélkül, s a miniszter szerint a 100 lépés program e téren jelentős előrelépést hoz majd. A hosszabb távon megvalósuló adócsökkentési csomag is, és a rövid távú intézkedések is. Már az idén októberben elindul a start-program, amely kétéves kedvezményt ad a pályakezdőknek, illetve az őket foglalkoztató munkaadóknak. A munkaadókat terhelő járulékcsökkentésre már az idén is sor kerül. Egyelőre azonban ez csak a pályákezdőkre, a gyermekgondozási ellátásról visszatérőkre és az ötven évnél idősebb munkanélkülieket munkába állítókra vonatkozik.

Hasonlóan már az idén, történetesen november elsején hatályba lép az álláskeresési támogatás. S a kormány már a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvény őszi módosítása előtt megerősíti az ellenőrzést, augusztustól száz új ellenőr áll munkába. A munkaügyi miniszter szerint a foglalkoztatás bővítése elképzelhetetlen annak a félmilliós rétegnek a felderítése nélkül, akikről ma nem tudni semmit. Csak annyit, hogy nincs állásuk, munkanélküliként nincsenek nyilvántartva, s többségük vélhetően valahol megjelenik a feketegazdaságban. Ha ebből a rétegből csupán százezer embert sikerül a legális foglalkoztatás utcájába beterelni, akkor a társadalombiztosítás – és az érintettek nyugdíjalapja is – több tízmilliárddal gyarapodna. A foglalkoztatás bővítésének másik nagy területe az atipikus foglalkoztatás bővítése lesz, vagyis a távmunka és a részmunkaidős munkavállalás ösztönzése – mondta Csizmár Gábor.

S hát ebbe a vonulatba illeszkedik, hogy kizárják az állami támogatásokból, az állami közbeszerzési pályázatokon történő részvételből azokat a cégeket, amelyeknél a munkaügyi ellenőrzés feketemunkát, illetve a munkaügyi jogszabályokat súlyosan megsértő eseteket tár fel. Önmagában persze a munkaügyi lépések sem elegendők – hívta fel a figyelmet a fejlett országokat tömörítő világszervezet, az OECD jelentése.

A foglalkoztatás javításához nem elegendőek a munkaerőpiac bővítését segítő ösztönzők, ehhez a helyi és helyközi közlekedés értékelhető fejlesztésére is szükség lenne, s megfizethető bérlakáspiacra is, mert a mai körülmények között lényegében a munkaerő röghöz kötöttsége érvényesül. Csizmár Gábor szerint a különböző lépések hatása együtt érvényesül majd, s ebben a 2007-re tervezett adó- és járulékcsökkentés is nagyon jelentős szerepet játszhat. Felvetésünkre, hogy a 2006-os országgyűlési választások eredménye, a mostani kormányzó pártok esetleges veresége mennyiben befolyásolhatja a foglalkoztatáspolitikai lépéseket, a miniszter azt felelte: „a mostani lépések szakmailag megalapozottak az Európai Unió szerint is, nagy hiba lenne ezt politikai okokból megtorpedózni....” Bár – tette hozzá – a mindenkori kormányok felelőssége, mit őriznek meg a múltból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!