Hírek

2005.08.25. 00:00

A föld hője fűti és hűti a budapesti lakásokat

A föld geotermikus energiáját hasznosítja az a ház, amelyet az Első Hazai Lakóingatlan Szövetkezet épít a VII. kerületi Kazinczy utcában. A többfunkciós, Eszterház nevű épületegyüttest a föld hőjével fogják fűteni és hűteni, mondta el Máté István, a beruházó cég elnöke. A beépített hőszivattyúk függőleges irányban 100 méterre hatolnak majd a földfelszín alá.

Rados V.

[caption id="" align="alignleft" width="252"] Hunvald György kerületi polgármester is megtekintette az építkezést
[/caption]Itt a magyarországi kőzethőmérséklet világviszonylatban is jelentős: az Európában átlagos 9–10 Celsius-fokkal szemben 16 fok. A rendszer működési elve egyszerű. Csöveken keresztül az ide leküldött és visszaérkező folyadék felveszi a föld hőjét, és egy hőcserélőn átadja a hőtöbbletet a másik vezetékben keringő gáznak. A gázt kompresszor sűríti össze, mire az felforrósodik. A forró gáz közvetíti a földből nyert hőtöbbletet a lakások falában lévő vezetékekben keringő víznek. Hűtéskor az áramlási irány megfordul, és a hűtőfolyadék elvonja a hőt a lakásokból.

A geotermikus rendszer előnye, hogy energiatakarékos, környezetbarát és kevesebbe kerül, mint a hagyományos energiahordozók, tette hozzá Máté István. Nem kell gázbekötés, gáz, gázkazán. Nincs porral járó radiátor, nincs zaj, sem pedig hideglevegő-áramlás árán működő légkondicionáló berendezés.

Hogy miért nem terjedt el eddig ez a fűtési-hűtési rendszer? Európában már vannak figyelemre méltó kezdeményezések, és nálunk is épült néhány családi lakóház ezzel a megoldással. Nagyobb épülettömbből azonban ez az első. Annak, hogy a geotermikus energia hasznosítatlan marad, az a fő oka, hogy az ilyen házak többe kerülnek. A hazai lakóingatlan-szövetkezet 30 százalékkal magasabb összegért építi az Eszterházat, mintha a fűtési rendszer hagyományos lenne. A lakásárak azonban nem lesznek nagyobbak. Az átlag négyzetméterár ugyanúgy 600 ezer forint, mint a hasonló színvonalú lakóparkokban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!