Hírek

2005.08.11. 00:00

A közrádió hozzájuthat pénze jelentős részéhez

Nem döntött a Magyar Rádió kuratóriumának elnöksége tegnapi ülésén a közmédium finanszírozásának kérdésében. A testület határozatképtelenné vált, miután a Fidesz delegáltja, Trombitás Zoltán elhagyta az ülést. Távoztakor kijelentette: nem kíván az elnök törvénysértéseihez segítséget nyújtani. Hozzátette: a kuratórium vezetőjének nincs joga akadályozni a rádió működését.

Tibay G.

Gellért Kis Gábor kuratóriumi elnök korábban úgy nyilatkozott: amíg pont nem kerül a rádió ideiglenes vezetéséről szóló vita végére, „befagyasztja” a közmédium számláit. Lapunknak elmondta: bár a határozatképtelen elnökség nem hozhatott döntést a finanszírozásról, a működés biztosítása érdekében folyósítják a rádió törvényi kötelezettségeinek teljesítéséhez szükséges összeget, hozzávetőleg 500 millió forintot. Ez 80 millióval kevesebb a teljes összegnél.

Időközben a Kondor Katalin által a rádió ideiglenes vezetésével megbízott Hollós törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett a Fővárosi Bíróságon: szerinte ugyanis azzal, hogy a rádió kuratóriumának elnöksége kezdeményezte Szijártó István vezetői bejegyzését, túllépte hatáskörét. Indítványozta, hogy a bíróság utasítsa el az elnökség Szijártót vezetői székbe emelni szándékozó kérelmét. Augusztus végéig a kuratórium már nem ülésezik: elnöke szeptember közepén lehet az intézménynek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!