Hírek

2005.08.19. 06:45

A lakossági gáz jövőre drágul

O. T.

Ebben az évben már nem drágul a lakossági gáz – erősítették meg lapunknak. Hivatalosan annyit tudtunk meg a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban, hogy az árak támogatási rendszerének igazságosabbá tételén jelenleg is dolgozik a tárca, a társminisztériumokkal közösen a céljuk az, hogy ez mi- előbb megvalósuljon. A múlt héten a Mol vezérigazgatója elmondta, hogy jelentős gázáremelkedést vetít előre az olajárak magas szintje. Az olajjegyzés mozgását kilenc hónapos késéssel követi a földgáz árának emelkedése. Így, ha tartósan megmarad ez az árszint, csak jövőre mutatkozik meg a gázbeszerzési árakban.
A legutóbbi drágulás júliusban volt, átlagosan hét százalék, de csak ez az ipari fogyasztókra rótt nagyobb tehernövekedés. A lakossági kisfogyasztókat csak részben terhelte a drasztikus emelés, ami a kormány által alkalmazott árkompenzációnak köszönhető. A mostani rendszer a szakértők véleménye szerint igazságtalan, szerintük olyan szabályokra lenne szükség, ahol a kormánytól nem az elfogyasztott menynyiség, hanem a rászorultság alapján kapnának támogatást a fogyasztók. A kormány átalakítja a gázárszabályozást, új kompenzációs rendszer léphet életbe januártól.
A lakosság támogatásához az idehaza kitermelt földgáz után befizetett többlet-bányajáradék biztosít forrást. A Mol a tavalyi 46 milliárd forintnál idén jóval többet vár. A mostani várakozások elérhetik a 70 milliárdot. A változásokról vita van, de abban nem, hogy vége az olcsó földgáz korszakának. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!