Hírek

2005.08.29. 00:00

A vízcsaptól a pénztárcáig

A közel-keleti kvartettnek rá kell vennie Mahmúd Abbászt, hogy fegyverezze le a palesztin szélsőségeseket. Enélkül nem folytatódhatnak a béketárgyalások.

Gyulay Zoltán

A palesztin autonóm területen kezdi meg ma békeközvetítő küldetését Javier Solana, az Európai Unió külpolitikai főmegbízottja, aki természetesen az izraeli vezetőkkel is tárgyalni fog. A gázai zsidótelepek kiürítése után ő az első magas rangú külföldi politikus a térségben. A kivonulás a Gázai-övezetből Észak-Szamariában befejeződött ugyan, máris föllángoltak azonban a viták a hogyan továbbról. Amikor egy hónapos zárlat után szeptember közepén az izraeli biztonsági erők is távoznak, a közel-keleti kvartett – az Európai Unió, az Egyesült Államok, Oroszország és az ENSZ – képviselői ismét összeülnek; tulajdonképpen ezt készíti most elő Javier Solana.

Gyakorlatilag a békefolyamat minden résztvevője elfogadja az úgynevezett útitervet mint a jövendő béketárgyalások lefolytatásának a kereteit. Mint eddig bármikor, bármi hasonlót. A következő lépést azonban a palesztinoknak kell megtenniük. Mindenekelőtt az erőszakot kellett volna beszüntetniük: a terrorizmus végének visszavonhatatlan meghirdetésével és végrehajtásával, az izraeliek ellen támadásokat tervező és kivitelező egyének és csoportok ártalmatlanításával. Ezt követően pedig a terrorizmus infrastruktúrájának szétzúzásával. A palesztin politikusok tisztában vannak mindezek szükségességével. A végső cél egy önálló palesztin állam, amely azonban Izrael nélkül halálra van ítélve. Nemcsak a vízcsapot kezelik ugyanis Jeruzsálemben (Tel-Avivban), hanem a pénztárcát is. A palesztin költségvetés kétharmadát az áfából és a jövedéki adóból Izrael fedezi. S noha a Gázai-övezetből minden zsidó telepesnek távoznia kellett, még mindig palesztinok tízezrei dolgoznak és adóznak Izraelben. Egyedül az erezi ipari park működik háromezer álláshellyel; a több mint nyolcvan vállalkozás felének palesztin tulajdonosai vannak – ez azonban a megélhetéshez elégtelen. A középtávú tervek között szerepel egy közműalagút megépítése Gáza és Ciszjordánia között, de egyvalamire ehhez is olthatatlan szükség van. Ez pedig a tartós béke.

Csak a merénylő halt meg a buszmegállóban

A reggeli csúcsforgalomban robbantotta fel magát egy merénylő a dél-izraeli Beér-Seva város autóbusz-pályaudvarán. A hátizsákos arab férfira egy busz vezetője hívta fel a figyelmet. Amikor az őrök útját állták, a merénylő működésbe hozta pokolgépét. Több mint negyvenen megsebesültek, de csak a terrorista halt meg. Ez volt az első öngyilkos merénylet a Gázai-övezetben lévő zsidótelepülések kiürítése óta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!