Hírek

2005.08.04. 08:11

Államfő lakást keres

Sólyom László köztársasági elnök „rezidenciája” jelenleg egy társasházban található. A Béla király úti elnöki épületegyüttesnek Mádl Ferenc az utolsó lakója, az ingatlan a Magyar Fejlesztési Banké (MFB) lesz. Az új államfő otthonát az utolsó pillanatban választották ki.

Izing Antal

– Miért ne költözhetne Sólyom László köztársasági elnök a Béla király úti rezidenciába, hiszen az a százszázalékos állami tulajdonban lévő Magyar Fejlesztési Banké lesz? Ezt a kérdést tette fel lapunk a Miniszterelnöki Hivatalnak. A Kormányszóvivői Iroda tájékoztatása szerint csak félig-meddig helytálló az a tegnap megjelent lapinformáció, miszerint a rezidenciát az állam eladta volna. Ma is a magyar kincstáré, állami tulajdonban van, az Orbán-kormány döntése szerint 2001-ben csupán előszerződést kötött a magyar állam és az MFB.

A végleges adásvételi szerződés hatályba lépésének egyik feltétele az, hogy az ingatlan jelenlegi lakója, a most leköszönő köztársasági elnök kiköltözzön a rezidenciából. A MFB egyik névtelenséget kérő vezetőjétől megtudtuk, hogy a 3,7 milliárdos vételár felét fizették ki az államnak, másik felét az előszerződés feltételeinek teljesítése után utalják át. Az előszerződésnek a lakók kiköltözése mellett másik fontos feltétele volt a rendezési terv elfogadása, ez meg is történt. Arról a banktól nem kaptunk konkrét választ, hogy a területtel pontosan mit is akarnak kezdeni. Két út áll előttük: vagy állami pénzből állami beruházást végeznek, vagy magánbefektetőket vonnak be. Egyvalami azonban biztos: a törvények szerint egy pénzintézet saját tulajdonában hosszú távon nem maradhat nem banküzemhez kapcsolódó ingatlan. Ha az MFB magának akarja megtartani a volt rezidenciát, megteheti, de csak akkor, ha oda székházat épít. Kérdésünkre, hogy a MFB-nek „púp-e a hátán” a rezidenciatörténet, a vezető így reagált: függő helyzetet örököltek.

– Éppen ma kaptuk meg Sólyom László köztársasági elnök úr levelét – mondta lapunknak Zelles Sándor, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) vezérigazgatója –, amelyben megjelöli a kiválasztott rezidenciát. A villa a XII. kerületben található. A KVI januárban kezdte a keresést. Hetven ingatlant vizsgáltak, 8-10 maradt fenn a rostán, ezek közül választott végül tegnap Sólyom László.

Mádl Ferenc köztársasági elnök ragaszkodott a Béla király úthoz, korábban nem akart onnan elköltözni. Nem közvetlenül elnöki megbízatása lejártakor, hanem decemberben hagyja el az épületet. Mádl Ferenc és felesége már kiválasztotta a továbbiakban otthonukul szolgáló II. kerületi ingatlant.

Képzelhetik, mit szól hozzá a társasház!

Az augusztus 5-én hivatalba lépő Sólyom László köztársasági elnök lapunknak nyilatkozva elégedetlenségét fejezte ki az elnöki lakhely kiválasztásának elhúzódása miatt. – Méltatlannak tartom, hogy lakókocsi áll bekamerázott házunk előtt, a kertben pedig napok óta túrják a földet a biztonsági rendszer kábeleinek. Ráadásul képzelhetik, mit szólnak hozzá a társasházi lakók – mondta el lapunknak az államfő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!