Hírek

2005.08.23. 07:00

Betontárolókba viszik a rákot okozó azbesztet

Véglegesen megoldódni látszik a budafoki Rózsakert lakótelep azbesztszennyezési problémája. Ugyanis a korábban benyújtott európai uniós pályázaton 570 millió forintot nyert az önkormányzat.

Lázin M. A.

– A most kezdődött második ütemben tizenöt épület alagsorát tisztítják meg a rákot okozó azbeszttől – adott helyzetjelentést a munkák menetéről Iván János. A budafoki önkormányzat alpolgármestere hozzátette, az elnyert összeget a hivatal harmincmillió forinttal fejelte meg. – Ez utóbbi pénz a lakók önrészét váltja ki – válaszolta kérdésünkre Iván János. Megtudtuk, a négy ütemre bontott munkálatok második része szeptember harmincadikán ér véget. Eddig az időpontig tizenöt épület alagsorát tisztítják meg, továbbá elvégzik huszonhét négyemeletes ház ötszázkilencven lakásának mentesítését is. A harmadik ütem október elsején, míg a negyedik 2006. január másodikán indul. – A munkálatok összesen ötvenegy házat érintenek – tette hozzá az alpolgármester. Aki egyben azt is elárulta, ezek közül negyvenkilenc négy, míg kettő tízemeletes. Az egész rózsakerti telepen ezerhetven lakás található, amelyben közel háromezer ember él.

A veszélyes anyag eltávolítása különleges technológiát és biztonsági intézkedéseket igényel. Kiürítik és hermetikusan lezárják a lakóépület alagsorát, alacsony nyomású teret hoznak létre a munkaterületen. Többlépcsős zsiliprendszert építenek ki a munkaterületre történő be- és kilépéshez a dolgozók számára. Az eltávolított azbesztet Aszódon, egy speciális betonszarkofágban helyezik el.

Hatezer tonna

Az azbeszt rákkeltő hatása 1955 óta ismert, ám ennek ellenére a hetvenes években még szigetelőanyagként is használták. Magyarországon a legfertőzöttebb települések Győr, Tatabánya és Budapest. Becslések szerint hatezer tonna veszélyes anyag van az épületekben országszerte.

Lázin M. A. Hatezer tonna Az azbeszt rákkeltő hatása 1955 óta ismert, ám ennek ellenére a hetvenes években még szigetelőanyagként is használták. Magyarországon a legfertőzöttebb települések Győr, Tatabánya és Budapest. Becslések szerint hatezer tonna veszélyes anyag van az épületekben országszerte. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!