Hírek

2005.08.04. 08:13

Bíróság dönthet a rádió átmeneti vezetőjéről

Gellért Kis Gábor, a Magyar Rádió kuratóriumának elnöke tegnap arra szólította fel Hollós Jánost, hogy adja át a rádió ügyeit az elnökség egy korábbi ülésén tulajdonosi megbízottnak kijelölt Szijjártó Istvánnak. Arra is felhívta Hollós János figyelmét, hogy amennyiben ezt a felszólítást is figyelmen kívül hagyja, a következményekért őt terheli a felelősség.

F. K.

Az elnök szerint a kuratórium hétfőn nem jogszerűen ismerte el Hollóst a Magyar Rádió ügyvezetőjének. – Semmiféle hivatalos dokumentum nincs erről – mondta Gellért Kis Gábor. Szadai Károly elnökhelyettes szerint viszont jogszerűen jártak el, mikor a 29 tagú kuratóriumból 15-en szavazták meg Hollóst ügyvezetőnek. Szadai az ügyészséghez fordul: szerinte az elnök jogsértően zárta le a rádiókuratórium ülését, mielőtt az az ügyvezető személyéről dönthetett volna. Az elnökhelyettes bejelentésére Gellért Kis Gábor, a kuratórium vezetője úgy reagált, áll a vizsgálat elébe.

– Ez a vita felerészben politikai, felerészben jogi – kommentálta lapunknak az eseményeket Kolláth György alkotmányjogász. Szerinte sem a médiatörvény, sem a rádió szabályzata nem rendelkezik az ügyvezető kinevezésnek menetéről. – Úgy gondolom, hogy egy „paraszthajszálnyival” talán az elnökségnek van több esélye, ha az ügy bíróságra kerül. Minden a Magyar Rádió szabályzatán múlik, és ha ez a szabályzat lehetővé teszi, hogy a kuratórium tagjainak többsége az elnök által berekesztett ülést azonnal újrakezdje, akkor a döntésük valószínűleg jogszerű. Ha ez nincs rögzítve az alapszabályban, akkor a bíróságnak meg kell semmisítenie az ott hozott döntéseket. Elhúzódó vitára számítok, aminek fő károsultja a Magyar Rádió és hallgatói lesznek – tette hozzá Kolláth György. Mészáros László, a Magyar Rádió ellenőrző testületének elnöke kijelentette: „vérlázító törvénytelenséget” engedett meg magának az elnök, amikor berekesztette az ülést, mielőtt a kuratórium szavazhatott volna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!