Hírek

2005.08.10. 00:00

Csepel Demszky segítségét kéri

A csepeli polgármester szerint kérdésessé vált a csepeli gerincút megépítésének kezdése és jövő évi átadása. Aggodalma nem alaptalan, már hónapok óta dolgozni kellene a területen.

Zsidai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A csepeli ingatlantulajdonosok minden lehetőséget megragadtak, hogy felhívják a figyelmet az ügyükre, tiltakoztak helyben és a Fővárosi Közgyűlésben is. Eddig eredménytelenül.
[/caption]Tóth Mihály (MSZP) szerint az útépítés miatti kisajátítások leállása bizonytalanságba sodorta az érintett tulajdonosokat, családokat. A halogatás miatt a kerület rendkívül súlyos közlekedési helyzetének megváltoztatása is bizonytalanná vált. Minderről levélben is tájékoztatta Demszky Gábor főpolgármestert, akinek a segítségét kéri.

Mint arról beszámoltunk, a Fővárosi Bíróság az ítélkezési szünet technikai problémáira hivatkozva július végén felfüggesztette a kisajátítások kifizetését. Ezzel keresztülhúzva a Fővárosi Közigazgatási Hivatal kártérítési határozatait. A gerincút nyomvonalán élő százhúsz tulajdonos közül negyven nem fogadta el a főváros tulajdonosi bizottsága által felajánlott összeget. A tulajdonosokkal való megegyezés Csepel feladata volt, a pénzt a főváros adta. Akinek nem tetszett az összeg, a másodfokon eljáró közigazgatási hivatalhoz fordult. Az új értékbecslést több esetben viszont a főváros nem fogadta el, így a városvezetés és a továbbra is elégedetlen csepeliek a Fővárosi Bírósághoz fordultak. Most a csepeli polgármester azt kéri, a főváros vonja vissza összes fellebbezését, hogy folytatódhassanak a kifizetések.

Vajda Pál (MSZP) lapunknak nem zárta ki, hogy a főváros rugalmasabb álláspontra jut. – A kollektív bölcsesség fogja eldönteni, vajon nem célszerűbb-e túlfizetni valamit, mint elszenvedni a beruházás csúszásával járó veszteségeket. Még akkor is, ha közpénzekről van szó. Mindenképpen mérlegelni kell – közölte a Reggellel meggyőződését a főpolgármester-helyettes. A főváros azokban az esetekben támadta meg a közigazgatási hivatal értékbecslését, amikor tizenöt százalékos vagy annál magasabb eltérést hoztak ki a korábbi felméréshez képest. Vajda szerint az ilyen viták többsége nem személyekhez, hanem vállalkozásokhoz kapcsolódik. A végső döntés felelősségét ugyanakkor a városvezetésről a tulajdonosi bizottságra hárította. Ilyen tartalmú döntés azonban a vakáció idején természetesen nem születhet.

A szakbizottság tegnapi üléséről maga az elnök, Somlyódy Csaba (MSZP) is hiányzott. A gerincúttal kapcsolatban csupán egyetlen tulajdonos kártérítését tárgyaltak zárt ülésen. Az eredeti tervek arról szóltak, hogy a gerincút építésének tavasszal meg kell kezdődnie. Hogy ez megtörténjen, a kisajátítások összes ügyét tavaly le kellett volna zárni. Egyik sem történt meg. Vajda Pál lapunknak megbecsülni sem tudta, mikorra zárulhatnak le a perek, ha mégsem áll el a főváros a folytatástól. Addig pedig nem láthatnak hozzá a munkálatokhoz. A gerincút a csepeli szennyvíztisztító kiegészítő beruházásaként épülne meg. Minderről éppen tizedik éve folynak az egyeztetések, csak az építkezés nem indul.

Választási pofátlanság!

Politikai pofátlanság – így jellemezte Németh Szilárd (Fidesz) a polgármester levelét. Örül a kezdeményezésnek, bár szerinte Tóthnak azt már régen meg kellett volna tennie. – Nem a választások előtt egy évvel kell a csepeli polgárok mellé állnia, mindvégig ez lett volna a dolga – fakadt ki.

– Nem a választások előtt egy évvel kell a csepeli polgárok mellé állnia, mindvégig ez lett volna a dolga – fakadt ki. A csepeli ingatlantulajdonosok minden lehetőséget megragadtak, hogy felhívják a figyelmet az ügyükre, tiltakoztak helyben és a Fővárosi Közgyűlésben is. Eddig eredménytelenül. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!